Hem FORSKNING Pennan är mäktigare än tangentbordet

Pennan är mäktigare än tangentbordet

Publicerat av: Redaktionen

Idag presenteras en ny vetenskaplig studie som visar att det är bättre för människors inlärning att anteckna digitalt med en penna istället för med tangentbordet.

Studien är genomförd av forskarna Audrey van der Meer och Ruud van der Weel på uppdrag av Microsoft och bygger vidare på deras tidigare vetenskapliga studier om pennans makt för fördjupad inlärning.penna

Den här studien visar att pennan trots tekniska framsteg fortfarande är mäktigare än såväl svärdet som tangentbordet. Idag är bärbara datorer många elevers primära anteckningsblock på universitet och skolor. Jag hoppas studier av det här slaget kan inspirera fler skolor och elever att satsa på 2-i-1-enheter med tillhörande penna i framtiden, säger Sebastian Gode, produktmarkandschef för Surface

 

Studien, Only Three Fingers Write, But The Whole Brain Works: Is the pen mightier than the word?,  har genomförts på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) i Trondheim och visar entydigt att studenter som använder en penna för att rita och anteckna digitalt har djupare hjärnaktivitet än de som antecknar med tangentbord. Tidigare vetenskapliga studier visar att djupare hjärnaktivitet har en positiv inverkan på inlärningen.

 

Vi har lyckats påvisa att du aktiverar andra delar av din hjärna när du använder en penna för att rita och anteckna digitalt jämfört med när du använder ett tangentbord. Det är en betydande skillnad på hjärnaktivitet mellan de olika sätten att anteckna, vilket tyder på att du lär dig effektivare när du använder en penna, säger Audrey van der Meer, Professor i Neuropsykologi på psykologiska institutionen på NTNU.

Metod

20 studenter tilldelades varsin Surface Pro 4 för att lösa tre olika uppgifter samtidigt som mer än 250 sensorer läste av deras hjärnaktivitet. De tre uppgifterna baserades på det populära sällskapsspelet Pictionary och innefattade att skriva, anteckna och rita.

I bifogad pdf kan du läsa mer om studiens metod och summering av resultatet.

Surface-pennan

Med Surface-pennan kan du skriva, rita och göra digitala markeringar direkt på skärmen. Oavsett om du använder Surface Pro 4, Surface Pro 3 eller Surface 3. Att använda Surface-pennan känns lika naturligt som att skriva med en penna på ett papper, med pennudd i ena änden och ”radergummi” i andra.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>