Hem SKOLNIVÅ Länsstyrelserna uppmuntrar förskolorna att vara med i kampanjen ”Förskolan spelar roll”

Länsstyrelserna uppmuntrar förskolorna att vara med i kampanjen ”Förskolan spelar roll”

Publicerat av: Redaktionen

Uppskattningsvis 4­–5 procent av alla barn i Sverige lever med en förälder med missbruks- eller beroendeproblem.

I Kronobergs län innebär det 1 700 barn.

Förskolan är en verksamhet där pedagogerna i hög utsträckning har kontakt med föräldrar/vårdnadshavare. Det gör att förskolans personal har stora möjligheter att upptäcka och se de här barnen. Därför är förskolans personal målgrupp för 2018 års uppmärksamhetsvecka ”Förskolan spelar roll!”. Kampanjveckan genomförs vecka sju.

Länsstyrelserna uppmuntrar förskolorna att vara med i kampanjen ”Förskolan spelar roll”

Barn som växer upp i familjer med missbruk, men som får stöd av en vuxen i sin närhet, har större förutsättningar att själva växa upp till friska och starka vuxna. Länsstyrelserna i Halland, Kalmar, Kronoberg, Gotland, Blekinge och Jönköpings län uppmanar därför länens förskolor att uppmärksamma kampanjen som också förser förskolorna med konkreta tips och metoder för att arbeta förebyggande.

Länsstyrelsen i Kronobergs län har gjort ett utskick till förskolecheferna i länet med information om kampanjen samt hur Länsstyrelsen kan vara ett stöd i det fortsatta arbetet.

– Vår förhoppning är att så många förskolor som möjligt uppmärksammar det här. Varje förskola som ansluter sig är betydelsefull, eftersom det är viktigt att barn och ungdomar fångas upp tidigt. Förskolepersonalen som träffar barnen varje dag har en unik möjlighet att upptäcka om ett barn far illa eller när det finns risk för det, säger Anna Ståhl på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Inom uppdragen föräldraskapsstöd, brottsförebyggande arbete och ANDT-samordning verkar Länsstyrelsen för god hälsa hos barn och unga. Länsstyrelsens roll är bland annat att, genom samordning av insatser, samverka med andra myndigheter och organisationer i länet i dessa frågor, samt att vara ett regionalt kompetensstöd.

I vår kommer Länsstyrelsen i Kronoberg ytterligare att uppmärksamma barn som lever i utsatta livssituationer genom en konferens där nationellt kunskapscentrum Barnafrid medverkar.

Anna Ståhl, ANDT- samordnare Kronobergs län
Malin Weinholtz, ANDT-samordnare Blekinge län
Marie-Louise Sehlgård, ANDT-samordnare Gotlands län
Linda Wennerholm, ANDT-samordnare Hallands län
Elin Undevall, ANDT-samordnare Jönköpings län
Olof Emilsson, ANDT-samordnare Kalmar län

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>