Lärarna lär av varandra – intern utbildning utvecklar förskolan, skolan och KomVux
Hem OM SKOLAN Lärarna lär av varandra – intern utbildning utvecklar förskolan, skolan och KomVux

Lärarna lär av varandra – intern utbildning utvecklar förskolan, skolan och KomVux

Publicerat av: Redaktionen

Att bygga en stark lärande organisation kräver att vi ser kompetensutveckling som en naturlig och integrerad del av vårt kvalitetsarbete.

Inom utbildningsförvaltningen har vi därför utvecklat en modell där våra egna medarbetare tar en aktiv roll i fortbildningsdagar.

Resultatet? En inspirerande dag fylld av kunskapsutbyte, professionell utveckling och även en och annan aha-upplevelse.
Utveckling genom att lära av varandra

Lärarna lär av varandra – intern utbildning utvecklar förskolan, skolan och KomVuxMed hela 40 valbara seminarier, där egna lärare och elevhälsoteam delade med sig av sin expertis, erbjöds medarbetarna en unik möjlighet att lyfta blicken, få nya perspektiv och inspireras till att prova nya metoder i sin egen undervisning. Från förskola och fritidshem till grundskola, gymnasium, vuxenutbildning och elevhälsa – bredden på föreläsningarna var stor och gav medarbetarna en fantastisk möjlighet att lära av varandra.

Under lunchen hölls en paneldiskussion med rektorer som samlades för att samtala om skolutveckling, utmaningar och framtidsvisioner. Diskussionen, modererad av förvaltningschef Mats Jönsson, bjöd på insikter och reflektioner som kommer att forma utbildningsorganisationen i framtiden.

Den viktiga läsningen

En central fråga under dagen var den ständigt aktuella utmaningen i läsning. Flera seminarier fokuserade på lässtrategier, läsförståelse och hur vi kan stärka elevernas läsutveckling genom olika pedagogiska metoder. Att vi i hela organisationen, från förskola till vuxenutbildning, arbetar med läsutveckling visar på vikten av att skapa en röd tråd genom hela utbildningskedjan. Elevhälsan hade också en betydande roll i detta genom att lyfta fram hur läsutveckling påverkas av olika faktorer såsom koncentrationsförmåga, språkliga utmaningar och psykosociala aspekter.

Goda exempel utvecklar undervisningen

Att arrangera vidareutbildning på detta sätt har blivit en viktig del av förskolornas och skolornas systematiska kvalitetsarbete. Våra medarbetare får inte bara chansen att lyssna på sina kollegor, utan också att själva bidra med sin kompetens. Det är en kraftfull metod för att sprida goda exempel och utveckla en gemensam kunskapsbank. Dessutom skapar det en stolthet över den kompetens vi har inom organisationen!

En god investering med intern utbildning

Kommunen ser detta som en långsiktig investering i förskolans, skolans och KomVux verksamhet och i medarbetarnas kompetens. Genom att skapa en intern plattform för kunskapsutbyte stärker vi både undervisningskvaliteten och känslan av delaktighet. Vår erfarenhet visar att när medarbetare själva får äga sin kompetensutveckling blir den både mer relevant och hållbar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>