Familjedag på Kaleido ska väcka ungas intresse för forskning
Hem FORSKNING Familjedag på Kaleido ska väcka nu ungas intresse för forskning

Familjedag på Kaleido ska väcka nu ungas intresse för forskning

Publicerat av: Redaktionen

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag, som består av två delar, en för gymnasieskolan och en för allmänheten, genomförs på fredag den 29:e september i hela Sverige.

I Piteå är det Piteå Science Park som står bakom arrangemanget för sjätte året i rad och i år äger festivalen rum i Kaleido, den kreativa och kulturella mötesplatsen för alla åldrar.

– Syftet med ForskarFredag är att öka intresset och nyfikenheten för forskning bland unga. I år får vi besök av fem gymnasieklasser och på eftermiddagen arrangerar vi en familjedag med havet som tema, säger Katarina Selin, koordinator på Piteå Science Park och ansvarig för ForskarFredag i Piteå.

ForskarFredag 2023 har temat Havet. Temat lyfter kopplingen mellan naturens och människans hälsa. I Piteå kommer det i år att arrangeras event för gymnasieelever och för allmänheten.

– I skolprogrammet har vi i år fokus på samhällsvetenskap. Vi har forskare som kommer att prata och ha dialog kring ämnen som sömn och pedagogik. Tanken är att arrangera en festlig dag som väcker tankar och funderingar kring hur forskning kan göra skillnad och är viktigt. På eftermiddagen har vi, förutom fiskdamm och andra roligheter, bjudit in Elvira och Linn, arrangörerna av musikalen Havet, att göra en havsquizz, berättar Katarina.

Det här händer under ForskarFredag i Piteå 2023:

Forskarfredag för allmänheten

Familjedag på Kaleido ska väcka ungas intresse för forskning

Elever tar del av innovationen Solvåg i Piteå vid ett tidigare års ForskarFredag.

Familjedag på Kaleido

Fredag 29 september, klockan 15.00 -18.00

OBS! Havsquizz kl 16:00

Roliga aktiviteter för barn i havets tema.

Vi bjuder på fika!

ForskarFredag för gymnasieskolan

Fredag 29 september, klockan 08.30-11.30, Kaleido

Elever från åk 2 och 3 på Strömbacka Gymnasieskola bjuds in till en spännande förmidag med tyngdpunkt på samhällsvetenskap, men även på den lokala forskningen.

FÖRELÄSNINGAR OCH DIALOG

  • Malin Jakobsson Jönköpings Universitet – Ungdomars nödrop: ”Jag vill sova, men kan inte”
  • Panelsamtal med Piteås egna FoU-team, vetenskaplig ledare Ulrika Bergmark samt övrigt team ”Från lärarstudent till professor i pedagogik och vägar däremellan”
  • Föreläsning: “Fig: A Playtient Journey – Combining Science and Games to support people on the journey to better health” – Joel Lindgren, Mindforce Game Lab AB

MINI-MÄSSA
Träffa och prata med forskare och prova på olika aktiviteter. På plats finns bland andra:

RISE ETC
RISE Interaktiva
LTU Greenfuels
Musikhögskolan/Luleå Tekniska Universitet

För mer information om Forskarfredag i Piteå kontakta

Katarina Selin

Koordinator Piteå Science Park

070-560 92 50

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>