Lekolar märker om alla produkter inom ramen för Giftfri förskola
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Lekolar märker om alla produkter inom ramen för Giftfri förskola

Lekolar märker om alla produkter inom ramen för Giftfri förskola

Publicerat av: Redaktionen

Giftfri förskola initierades av Naturskyddsföreningen 2013 med målet att minska de miljögifter som barn utsätts för i förskolan.

Sedan några år tillbaka ansvarar Upphandlingsmyndigheten för arbetet med Giftfri förskola och deras riktlinjer hjälper landets kommuner att ställa krav på sina leverantörer för att minska antalet farliga ämnen i förskolan.

Lekolar var en av pionjärerna i arbetet för en Giftfri förskola och företagets hållbarhetschef Pierre Lennartsson har suttit med i myndighetens dialoggrupp sedan starten.

När Upphandlingsmyndigheten nu ytterligare höjer kraven på produkter inom ramen för Giftfri förskola är Lekolar först ut på marknaden med att erbjuda sina kunder ett sortiment där alla produkter är fullständigt genomlysta och markerade enligt de nya kraven.

– Det är ett omfattande arbete att genomlysa alla produkter och det innebär även att vi uppdaterat en leverantörskod. Detta visar på vårt idoga och outtröttliga arbete för att alltid ligga i framkant och göra det enkelt för våra kunder att kunna välja det absoluta bästa till barnen, säger Pierre Lennartsson.

Lekolar märker om alla produkter inom ramen för Giftfri förskola

Lekolars hållbarhetschef Pierre Lennartsson och hållbarhetsspecialist Hanna Bremander.

– Från och med nu tillåts exempelvis inte klorerad plast, det vi kallar PVC, i produkter som är märkta Giftfri förskola. Det är ett stort och viktigt steg berättar Pierre som är övertygad om att förändringen kommer att förenkla för alla.

En annan förändring är att det som tidigare var tre kravnivåer för Leksaker, Skapandematerial och Idrottsmateriel nu minskas ner till två nivåer – Basnivå och Avancerad nivå.

– Den tidigare Spjutspetsnivån behövs helt enkelt inte längre eftersom de båda andra nivåerna nu når upp till samma krav i och med det nya direktivet. När det gäller möbler finns dock spjutspetsnivån kvar, förklarar Pierre.

Lekolar har redan hunnit förändra sin uppförandekod, så att den är förenlig med de nya kraven, och har märkt om aktuella produkter på lekolar.se

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>