I Gävle och i Sandviken finns Rapatac, aktivitetscenter för barn och unga i skolålder.
Syftet med verksamheten är att hjälpa ungdomarna att klara skolan oberoende av bakgrund och hemförhållanden.
Microsoft har nyligen gått in med anslag för att stötta Rapatacs teknikverksamhet.
Rapatac leds av Moussa N’Diaye. Han kommer från Senegal, har bott i Sverige i 30 år. På 1990-talet arbetade han som resursperson i en skola i Gävle, och blev varse att den svenska skolan trots stora resurser är dålig på att hjälpa barn från resurssvaga hem att klara skolan. Det behövdes någonting utanför skolan – en lugn plats där barnen kunde få läxhjälp och ägna sig åt utvecklande aktiviteter.
Rapatac öppnade sitt första aktivitetscenter i Gävle 2012 och aktivitetscentret i Sandviken öppnades till höstterminen 2019. Här kan barn från 10 år och uppåt tillbringa eftermiddagar och tidig kväll efter skolans slut, och centret är också öppet för aktiviteter på helgerna.
Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl besökte Rapatac i Sandviken i januari 2020 och beskriver huset såhär: ”På bottenplan finns flera sällskapsytor, mötesrum och ett kafé, en bibliotekshörna och läxläsningsrum samt en konstnärsateljé. En trappa upp finns det en tekniksal som ser ut som interiören i ett rymdskepp och där det går att bygga robotar, en 3D-skrivare och ett snyggt kemilabb som för tankarna till de kriminaltekniska serier som är så populära.”
I både Gävle och Sandviken är det främst industrin som finansierar aktiviteterna. Billerud Korsnäs är huvudfinansiär i Gävle, och i Sandviken är det Sandvik och de Göranssonska stiftelserna som står för fiolerna. Det är alltså en väl etablerad verksamhet som Microsoft har valt att stötta genom The Microsoft Community Empowerment Fund. Anslaget ska användas till så kallade STEAM-aktiviteter, aktiviteter inom vetenskap, teknologi, teknik, konst och matematik.
Bakgrunden till att Microsoft satsar i Sandviken och Gävle är att Microsoft har köpt tomter i Gästrikland och planerar att anlägga datacenter som ska driva bolagets stora molntjänsteplattform Azure. Therese Treutiger, vice VD på Microsoft Sverige säger att Microsoft vill vara en god granne genom att stötta ideella- och samhällsorganisationer som Rapatac.
– Vi är stolta över att samarbeta med Rapatac i arbetet med barn och ungdomar för att öka intresset för teknik och som också bidrar till integration och inkludering, skriver hon i ett mejlsvar.
Många tekniktunga företag har i dag svårt att rekrytera rätt kompetens och bristen förväntas öka framöver. Därför finns det ett starkt intresse från näringslivets sida att få upp teknikintresset redan hos mycket unga skolbarn. Sandviks tidigare vd Björn Rosengren var en ivrig tillskyndare, och besökte Rapatac många gånger under höstterminen.
Som Therese Treutiger framhåller är integrationsaspekten också betydelsefull. Den svenska skolan ställer ofta krav som är svåra att leva upp till för barn som inte har möjlighet till läxhjälp hemma.
Moussa N’Diaye säger i en intervju i nätmagasinet Gazzine att han jobbat i skolor där 60-70 procent av utvecklingssamtalen fick ske med tolk. Dessa föräldrar har inte möjlighet att hjälpa barnen i den utsträckning som krävs.
På Microsoft är man entusiastisk:
Rapatacs aktivitetscenter är fantastiska och från Microsofts sida vill vi stödja deras arbete med inkludering och integration. Vi vill också skapa förändringar som drivs av teknologi och bland annat hjälpa Rapatac med att utveckla teknisk träning för ungdomar, mejlar de till IT-Pedagogen.
Microsofts motiv för att ge anslag: Är det ett sätt att möta kommande teknikerbrist?
Vi vill etablera oss i Gävle och Sandviken som en bidragande medlem i samhället och en god granne. Bland annat genom att stötta ideella- och samhällsorganisationer som Rapatac. I första fasen har vi förutom Rapatac även inlett samarbete med Gefle IF https://www.gefleiffotboll.se/gefle-if-i-samarbete-med-microsoft/
Microsofts motiv för att ge anslag: Hjälpa till med integration?
Vi är stolta över att samarbeta med Rapatac i arbetet med barn och ungdomar för att öka interesset för teknik och som också bidrar till integration och inkludering.
Hur ser Microsoft på Rapatacs verksamhet?
Rapatacs aktivitetscenter är fantastiska och från Microsofts sida vill vi stödja deras arbete med inkludering och integration. Vi vill också skapa förändringar som drivs av teknologi och bland annat hjälpa Rapatac med att utveckla teknisk träning för ungdomar.
Hur följer Microsoft upp att anslaget används rätt?
Vi kommer kontinuerligt samarbeta med kommunen och invånarna i Gävle och Sandviken, samt medlemmarna i Rapatac, i takt med att vi utvecklar våra datacenterplaner och vår närvaro i de båda orterna.