Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Ny skolstruktur ska ge plats för fler elever

Ny skolstruktur ska ge plats för fler elever

Publicerat av: Redaktionen

Den stora tillväxten och befolkningsökningen i Umeå kommun gör att antalet elever i grundskolan ökar med cirka 2 000 elever de närmsta tio åren.

Det medför att det behöver skapas fler platser. För- och grundskolenämnden har därför beslutat att ta fram en ny skolstruktur för grundskolan i Umeå kommun.

Behovet av fler grundskoleplatser är störst i de västra och östra delarna av Umeå. Det gäller bland annat Tomtebo, Carlshem, Carlshöjd, Rödäng, Grubbe, Grisbacka och Hedlunda.

Ny skolstruktur ska ge plats för fler elever

Moa Brydsten, ordförande i för- och grundskolenämnden.

– I vissa områden skulle vi behöva plats för mer än 100 elever, så vi måste titta på strukturen i stort. Hur ser ökningarna ut över tid, vilka områden gäller det, finns det outnyttjad kapacitet? Frågorna är många och det är många inblandade i ett sånt här arbete.

Det handlar också om stadsplanering, vägar, skolskjuts, ekonomi, personalplanering och måltider, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Höga ambitioner

Ambitionerna med en ny skolstruktur är att den ska leda till att göra skolorna mer likvärdiga. Den ska också höja kvaliteten på undervisningen bland annat genom att ge lärarna bättre förutsättningar för kollegialt lärande och säkra en långsiktig kompetensförsörjning. Varje skola ska bära sig själv ekonomiskt utifrån den elevpeng som de får.

– Det går bra för grundskolan i Umeå, det måste vi slå vakt om. I och med att Maja Beskowsskolan byggs och att vi får tillgång till Vasaskolan kommer vi att få fler platser. Målet är att vi ska få en skolstruktur som håller över lång tid framöver och där alla elever kan få bra utbildning oavsett vilken skola man går i, säger Moa Brydsten.

I slutet av året ska förslaget till Ny skolstruktur vara klart.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>