Morgondagens forskare visade upp sig i Unga Forskare
Hem FORSKNING Morgondagens forskare visade upp sig i Unga Forskare

Morgondagens forskare visade upp sig i Unga Forskare

Publicerat av: Redaktionen

Över 70 elever deltog i går i semifinalen i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare.

Semifinalen, som hölls på Södertälje Science Park, var en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen som också sker i Södertälje 4–7 april.

Av dagens semifinalister tog sig 8 projekt vidare till final. Förutom finalplatser delades priser ut inom kategorierna vattenpris och framtidspris.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. Semifinalen i Södertälje arrangerades i samarbete med Södertälje Science Park. I Södertälje tävlade 70 elever med sina projektarbeten.

De forskningsprojekt som gick vidare handlade om allt från mörk materias roll i universum till avancerad organisk kemi. De deltagande eleverna kom från hela Stockholmsregionen.

Morgondagens forskare visade upp sig i Unga ForskareAlexandra Ekström från Nynäshamn var med i ett forskningsprojekt som handlade om hur vägsaltet påverkar pollinatörer. De gick vidare till finalen och vann dessutom specialpriset Alumnernas Framtidspris.

– Det var jättekul att vara med! Vi valde att titta närmare på pollinatörer eftersom vi vet att de är hotade. Vi hittade inte så mycket forskning om hur de påverkas av vägsalt, så därför valde vi att göra ett experiment kring det, säger Alexandra Ekström.

– De ungdomar som nu gått vidare till final tillhör några av våra mest lovande elever. Nu får de chans att tävla vidare mot elever från hela Sverige, och inspireras till en framtid som forskare eller specialist. Vi önskar dem stort lycka till på sin fortsatta väg i tävlingen, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Tävlingen firar 60 år med nationell final i Södertälje

De som gick vidare i semifinalen kommer att ställas mot andra gymnasieelever från hela Sverige. Den nationella finalen, som i år sker på Södertälje Science Park, avslutas med en prisceremoni 7 april där det delas ut priser till ett värde av över 500 000 kr när Sveriges Unga Forskningslandslag utses.

– Det är en ära att vi får arrangera semifinalen av den nationella finalen av Unga Forskare, där framtidens talanger samlas. Jag talar för alla som var med i juryn när vi konstaterar att de projekt och presentationer vi tagit del av idag har alla varit av mycket hög kvalitet och det känns inspirerande att möta så drivna och engagerade elever. Att vi dessutom får vara med att arrangera finalen är extra glädjande och ärofullt, säger juryns ordförande Mikael Ek.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>