Hem EFTER PLUGGET Milstensskolan får AcadeMedias DIGI-stipendium

Milstensskolan får AcadeMedias DIGI-stipendium

Publicerat av: Redaktionen

I förmiddags fick Carin Thörnqvist, lärare på Milstensskolan i Täby, ta emot AcadeMedias DIGI-stipendium. Hon får stipendiet, som är på 25 000 kronor, för sitt framgångsrika arbete med IT-supportelever på skolan.

– Jag är överlycklig över att få det här priset. Eleverna har redan kommit med önskemål om hur vi ska använda prispengarna, bland annat vill de ha mer utbildning och en inspelningsstudio med green screen, säger Carin Thörnqvist.

yhavcdak2va93fweow3l

Carin Thörnqvist från Milstensskolan

Milstensskolan, som ingår i Pysslingen Skolor, har arbetat med IT-supportelever sedan 2009 i samband med att skolan började jobba med Macbook-datorer. Supportgruppens uppdrag är att hjälpa andra elever och medarbetare med IT-frågor samt att fånga upp aktuella frågeställningar och problem. Det kan vara frågor som rör både teknik och hur man uppför sig i relation till andra människor på internet.

Många elever vill vara med
Från början hade skolan bara en IT-supportelev men nu har gruppen ökat till 30-40 elever. Alla årskurser finns representerade – från fyran och uppåt. Urvalet sker genom att intresserade elever ansöker och väljs ut av ansvariga lärare.

– Vi kräver inga förkunskaper men man måste ha ett intresse för IT-frågor och sen måste man vara beredd på att gå ut och undervisa i klasser, inte bara hjälpa sina kompisar. Man måste ställa upp för alla som behöver hjälp, berättar Carin Thörnqvist.

IT-supporteleverna träffas regelbundet för att diskutera aktuella ämnen och öka sin kunskapsnivå. De flesta IT-supportelever fortsätter med uppdraget ända tills de lämnar skolan.

– När de sen lämnar oss efter nian blir de avtackade och får ett intyg på det uppdrag de utfört. Det kan göra det lättare för dem att exempelvis få ett sommarjobb eller en praktikplats, säger Carin Thörnqvist.

I motiveringen står det att Carin Thörnqvist är en ”Självklar vinnare för sitt genomtänkta och väl fungerande arbete med IT-supportelever på skolan – en satsning som omfattar alltifrån ren IT-kunskap till netikett – hur man är en bra ”nätkompis”. Skolan väver på ett relevant och klokt vis in Skolverkets kunskapsmål om modern teknik i skolvardagen.

”Förståelse för digitaliseringens möjligheter”
Maja Cassel, ansvarig för satsningen IT för Bättre Lärande inom AcadeMedia, tycker att arbetet med en IT-supportgrupp har många fördelar,

– Milstensskolans arbete med IT-supportelever har över tid och på ett mycket framgångsrikt sätt bidragit till höjd IT-kompetens och ökad förståelse för digitaliseringens möjligheter och villkor, både bland elever och medarbetare. De har lyckats väva in detta tänk i sitt vardagsarbete på ett sätt som gör eleverna väl rustade för nutid och framtid – därför är de väl värdiga vinnare, säger Maja Cassel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>