Hem NYHETER Näthatshjälpen utses till Månadens Nätängel augusti 2019

Näthatshjälpen utses till Månadens Nätängel augusti 2019

Publicerat av: Redaktionen

I början av 2019 lanserades det digitala verktyget Näthatshjälpen för att hjälpa individer att hantera hat och hot på Internet.

För sitt mycket viktiga arbete tilldelas Näthatshjälpen nu utmärkelsen Månadens Nätängel av försäkringsbolaget mySafety samt Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse.

Näthatshjälpen utses till Månadens Nätängel augusti 2019 2

Sara Sjölander som projektledde framtagandet av Näthatshjälpen och Kristina Wicksell Bukhari, kommunikatör på Make Equal

Det innebär också att verktyget automatiskt är nominerat till priset Årets Nätängel som varje år i november delas ut av mySafety Försäkringar.

Med Månadens Nätängel vill mySafety, tillsammans med samarbetspartnern Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, lyfta fler individer och organisationer som gör det där lilla extra under året. Verktyget Näthatshjälpen, som jämlikhetsstiftelsen Make Equal tagit fram med hjälp av projektstöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), har nu utsetts till Månadens Nätängel augusti 2019 med motiveringen:

Vad faller under begreppet näthat? När har den drabbade utsatts för ett brott och hur polisanmäler man?

Svåra frågor som alla kan få svar på genom Näthatshjälpen. Detta är ett initiativ som gör skillnad på riktigt genom ett situationsanpassat och praktiskt hjälpmedel som bistår de som faller offer för näthat och leder till att fler näthatare hamnar i polisens register.

– Hot och hat mot civilsamhället är ett demokratiskt problem och ett hot mot yttrandefriheten. Vi skapade Näthatshjälpen för att stötta alla, men framförallt de som är mest utsatta på nätet. Att få den här utmärkelsen är en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt och att den praktiska hjälpen behövs. Vi vill att Näthatshjälpen når ut till ännu fler som både vill arbeta förebyggande och behöver hjälp i akuta situationer, säger Kristina Wicksell Bukhari, kommunikatör på Make Equal.

Utmärkelsen Månadens Nätängel innebär också att mottagaren per automatik blir nominerad till Årets Nätängel. Priset instiftades 2015 som en reaktion mot den allt hårdare tonen på nätet. Det syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats.

– Trots att näthat är så vanligt vet många inte hur de ska hantera situationen. Därför behövs ett verktyg som Näthatshjälpen eftersom det fungerar som en expert som ger stöd och råd. Det är viktigt att alla trakasserier på nätet anmäls och tack vare Näthatshjälpen får förhoppningsvis polisen möjlighet att stoppa fler förövare, säger Susanna Salomon, PR-chef på mySafety Försäkringar.

Hjälp mySafety Försäkringar och Prins Carl Philips och Sofias stiftelse att hitta fler nätänglar

Vill du tipsa om en nätängel eller anmäla dig själv? Lägg upp en bild på sociala medier och använd hashtagen #månadensnätängel eller maila till natangel@mysafety.se.

Kriterier för att kunna vinna Månadens Nätängel:

  • Håller god ton på nätet och bemöter aldrig hat med hat
  • Använder nätet för att driva opinion inom sin fråga
  • Uppmuntrar till, stöttar, inspirerar eller bidrar till ett bättre samhällsklimat
  • Sänker sig aldrig till rasism, sexism, homofobi, förtal, hot eller trakasserier

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>