Hem NYHETER Vetenskapsrådet och Örebro universitet tar gemensamt initiativ om forskningskommunikation

Vetenskapsrådet och Örebro universitet tar gemensamt initiativ om forskningskommunikation

Publicerat av: Redaktionen

Vetenskapsrådet och Örebro universitet ska göra framtidens forskare bättre rustade att kommunicera sin forskning.

En expertgrupp ska ta fram förslag på hur träning i kommunikation kan bli en naturlig del av svensk forskarutbildning.

Vetenskapsrådet och Örebro universitet tar gemensamt initiativ om forskningskommunikation

Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet och Sara Arvidson, kommunikationschef på Örebro universitet.

Forskning och vetenskapligt grundad kunskap spelar en allt viktigare roll i samhället – inte minst i tider av falska fakta och ökad polarisering. Här har universitet och högskolor en viktig uppgift. Enligt högskolelagen ska lärosäten samverka med det omgivande samhället och verka för att forskningsresultat når ut och kommer till nytta.

Idag är kommunikationsträning inte en obligatorisk del av forskarutbildningen, även om flera lärosäten erbjuder kurser i kommunikation.

Därför tar Vetenskapsrådet i samarbete med Örebro universitet nu ett initiativ som ska göra framtidens forskare bättre rustade att kommunicera sin forskning.

– Att nå ut och berätta om forskning och forskningsresultat är en viktig del av forskningsprocessen och många forskare är väldigt bra på det. Detta initiativ stärker utvecklingen och samordnar insatser nationellt, så att fler unga forskare får möjlighet att utveckla sin kommunikativa kompetens inom ramen för forskarutbildningen, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet.

Vetenskapsrådet, som har ett övergripande ansvar för att samordna kommunikation om forskning och forskningsresultat, har bjudit in ett antal experter för att diskutera hur kommunikation och dialog om forskning med aktörer utanför akademin kan bli en naturlig del av forskarutbildningen.

Målet är att ta fram ett förslag på hur lärosäten kan inkludera kommunikation i forskarutbildningen. Förslaget ska i ett första skede testas på Örebro universitet.

– Det är väldigt roligt att Örebro universitet får chans att vara med och bidra till den här viktiga utvecklingen. Vi vet att många av våra forskare brinner för att få berätta om sin forskning och nå ut, men vi vet också att många efterfrågar fler verktyg och mer övning för att känna sig trygga i mötet med media och andra målgrupper. Vi kommer att göra en pilotutbildning under 2021, där forskare och kommunikatörer samarbetar för att skapa denna träning för doktorander, säger Sara Arvidson, kommunikationschef vid Örebro universitet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>