Barn skapar världsarvet Karlskrona – i Minecraft
Hem Efter plugget Barn bygger världsarvet Karlskrona – i Minecraft

Barn bygger världsarvet Karlskrona – i Minecraft

Publicerat av: Redaktionen

Örlogsstaden Karlskrona är en del av UNESCOs världsarv.

På söndag, 24 oktober, har barn och ungdomar bjudits in till Marinmuseum i Karlskrona, för att bygga världsarvet i Minecraft.

Evenemanget är en fortsättning på ett liknande projekt från 2019, där barn byggde upp staden Karlskrona i spelet.

För några år sedan byggde barn upp Karlskrona i spelet Minecraft. Evenemanget var ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Marinmuseum i Karlskrona. Med hjälp av geografisk data över centrala Karlskrona, gjordes stadens gator och byggnader tillgängliga i spelet.

Nu anordnar Lissa Holloway-Attaway, biträdande professor i medier, estetik och berättande samt Björn Berg Marklund, lektor i informationsteknologi, vid Högskolan i Skövde, en ny workshop på Marinmuseum. Den här gången ska Minecraft-bygget utökas, med världsarvet i fokus. Syftet är att få barn och unga att engagera sig i världsarvet och få dem att reflektera över staden de bor i och dess värden.

– Deltagarna får en möjlighet att bygga och uppleva världsarvsstaden Karlskrona på ett helt unikt sätt. Vi hoppas att barnen ska bygga upp världsarvet precis så som de vill se det, säger Lissa Holloway-Attaway, biträdande professor i medier, estetik och berättande, vid Högskolan i Skövde.

Brädspel ska engagera barn i stadsplanering

Barn skapar världsarvet Karlskrona – i MinecraftUnder dagen kommer barnen också få spela Stadsbyggarna, ett spel utvecklat av studenter från Högskolan i Skövde. Stadsbyggarna är ett brädspel som från början skapades för Lidköping, men det finns också i en version med Riga. Nu har spelet gjorts i ännu en version, som innehåller Karlskrona. Syftet med spelet är att lyfta fram stadsutvecklingsfrågor på ett mer lättsamt sätt och bredda möjligheterna för barn och unga att engagera sig i sådana frågor.

Avslut av projekt

Evenemanget sker i samband med firandet av Världsarvsdagarna i Karlskrona. Det är också den sista delen i en serie aktiviteter om kulturellt spelande, som Lissa Holloway-Attaway och Björn Berg Marklund har samordnat som en del i projektet ”Urban Cultural Planning”. Projektet fokuserar på demokrati och innovation i stadsplanering och att skapa medborgardrivna aktiviteter, inklusive spel- och spelmetoder.

Som ledare för spelifiering-aktiviteterna har Holloway-Attaway och Berg Marklund ansvarat för att stödja Minecraft-utvecklingsprojekt, förutom i Sverige, även i Lettland, Tyskland och Polen. Projektet finansieras av EU Interreg Baltic Sea Region.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>