Hem NYHETER Friends och Hjärnfonden bryter stigmat för barn med NPF i ny informationssatsning

Friends och Hjärnfonden bryter stigmat för barn med NPF i ny informationssatsning

Publicerat av: Redaktionen

Två till tre elever i varje svensk skolklass har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, en NPF-diagnos, som till exempel ADHD, autism eller Aspergers syndrom.

Många föräldrar och skolbarn med NPF sliter hårt för att situationen i skolan ska fungera.

Friends och Hjärnfonden bryter stigmat för barn med NPF i ny informationssatsning

Friends och Hjärnfonden lanserar därför projektet Hej Hyper med syftes att skapa ett kunskapslyft kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, minska stigmatiseringen och skapa en bättre skolmiljö för barn med NPF-diagnoser.

I januari 2019 har en musikal premiär som kommer att turnera på cirka 60 skolor runt om i Sverige.

Med musik och teater som inspiration och metod ämnar projektet att på ett lustfyllt sätt bidra till ökad förståelse och förbättrade villkor i skolan för barn med NPF.

Föreställningen innehåller nyskriven sång och musik av Grammisvinnaren Emma Nordenstam, och manus av dramatikern Emma Broström som i år tilldelades Svenska Ibsensällskapets dramatiker-pris.

–Det behövs en storsatsning för att elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska må bra och få en bättre skolmiljö. Alla ska kunna få möjlighet att nå sin fulla potential. Genom engagemang och informationsspridning i skolan vill vi öka kunskapen och förändra attityder kring barn som lever med NPF-diagnoser, säger Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden.

Karaoke-app och verktygslåda.
Projektet vänder sig till barn i årskurserna F-3, och förutom den kostnadsfria musikalen erbjuds skolorna en efterföljande workshop och ett lärarhandledningsmaterial. Parallellt tas en karaoke-app fram för barnen att använda såväl i skolan som hemma, och en ”verktygslåda” för skolpersonal och föräldrar nås via Hej Hypers webbplats.

– Vi vet att många barn med NPF utsätts för mobbning och diskriminering, och att kunskapen om frågan är låg. Genom projektet hoppas vi kunna bryta stigmat. Det känns fantastiskt roligt att vi fått chansen att arbeta med ett så viktigt projekt, säger Per Leander, generalsekreterare Friends.

Bakom Hej Hyper står Friends och Hjärnfonden. Projektet finansieras av PostkodLotteriet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>