Hem NYHETER Studenter deltar i drönartävling i USA

Studenter deltar i drönartävling i USA

Publicerat av: Redaktionen

En grupp ingenjörsstudenter från Högskolan i Halmstad har kvalificerat sig till finalen i en tävling för självflygande drönare.

Under finalen, som avgörs i Arizona i USA den 15–17 maj, ska studenternas egendesignade drönare lösa komplicerade uppgifter.

Studenter deltar i drönartävling i USA

Studenter vid Högskolan i Halmstad utvecklar en självflygande drönare till en internationell tävling. Bild: Louise Wandel.

Studenterna har konstruerat en drönare som autonomt – alltså självflygande – under finalen ska flyga över och söka av ett specifikt område för att hitta och identifiera en annan drönare, plocka upp den och flyga den till en avlämningsplats. Slutligen ska studenternas drönare flyga till och landa på en angiven landningsplats. Första delen av tävlingen, som avgjordes i mars, innebar en bedömning av de olika lagens ritningar, program och projektplaner. Till finalen i mitten av maj har endast sex lag kvalificerat sig, och laget från Halmstad är det enda med hemvist utanför USA.

– Platsen i finalen var ett fint kvitto på allt vi har lärt oss under åren på Högskolan. Nu vill vi såklart även lyckas bra i finalen, på plats i öknen i Arizona. Det är lite nervöst men det ska bli mycket spännande! säger Patrick Karlsson.

Tre olika ingenjörsutbildningar

De sex studenterna tar i sommar examen från tre olika högskoleingenjörsprogram vid Högskolan i Halmstad. Patrick Karlsson och Emil Johansson ska bli dataingenjörer, Marcus Rodén och Jakob Carlsén elektroingenjörer och Anders Bogga samt Emil Andersson ska bli mekatronikingenjörer. Studenternas tre olika kompetensområden har krävts för att skapa drönaren. Datakillarna har ansvar för att drönaren ska kunna söka, hitta och landa genom analys av bilder från drönarens kamera. Mekatronikstudenterna har stått för design och konstruktion av drönaren och dess gripklo, medan sensorer och navigation har utvecklats av de två elektroingenjörerna. Projektet görs inom ramen för studenternas examensarbeten.

– Det har varit oerhört lärorikt att jobba tillsammans! Tävlingsreglerna har gett oss så specifika förutsättningar och ramar, så målet har hela tiden varit tydligt. Samtidigt har det inneburit att vi arbetat i princip dygnet runt de senaste veckorna, säger Anders Bogga.

Laget från Högskolan i Halmstad flyger till USA den 12 maj för att kunna förbereda sig på plats de sista dagarna innan finalen avgörs den 15–17 maj.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>