Hem NYHETER Fick kritik – nu har ThorenGruppen både analogt och digitalt bibliotek

Fick kritik – nu har ThorenGruppen både analogt och digitalt bibliotek

Publicerat av: Redaktionen

Skolinspektionen riktade 2015 kritik mot ThorenGruppens bibliotek.

Fyra år senare jobbar ThorenGruppen med både analoga och digitala bibliotekslösningar.

Fick kritik - nu har ThorenGruppen både analogt och digitalt bibliotek

Eleverna inom ThorenGruppens skolor har nu tillgång till både analoga och digitala bibliotekslösningar.

– Det ligger rätt i tiden, säger utbildningschef Håkan Wallengren.

Den 30 november 2015 ombads ThorenGruppen av Skolinspektionen att ”se till att eleverna på alla skolenheter har tillgång till ett skolbibliotek som kan användas för att stödja elevernas lärande och utveckling vidta följande åtgärd gällande biblioteken på skolorna”.

ThorenGruppen har jobbat hårt med biblioteksfrågan sedan dess och mycket har hänt från 2015 till 2019.

– Vi har biblioteksansvariga på varje skola och nu finns det bibliotek på alla våra enheter. De är tillgängliga, på rätt plats och det finns böcker och artiklar där och lärarna ska ju använda sig av biblioteken i undervisningen. 2015 var det också ett problem att vissa bibliotek var låsta och det är de inte längre, säger Håkan Wallengren, utbildningschef inom ThorenGruppen.

En del av bibliotekslösningen är nu också digital. Samtliga ThorenGruppens skolor är anslutna till Ztory – som är ett slags Spotify för tidskrifter, ett digitalt bibliotek för tidningar och magasin i datorn, smartphonen och surfplattan. Ztory.com har över 400 titlar och det finns förutom tidningar och magasin även böcker i appen.

– Alla elever på alla enheter har tillgång till Ztorys utbud när man är inloggad på sin skolas wifi. Dessutom har man möjlighet att ”låna hem” tidningar och böcker för läsning i 30 dagar på iOS och Google Play, säger Håkan Wallengren.

– Att använda ett digitalt alternativ känns helt rätt i tiden ur flera aspekter. Vi tar vårt miljöansvar och får ett hållbarhetsperspektiv på biblioteken. Vi får dessutom mer för pengarna genom att alla elever har tillgång till en digital lösning än om vi köper in magasin och tidningar till var och ett av våra bibliotek, säger Wallengren.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>