Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Studenter utmanades i teknik och entreprenörskap

Studenter utmanades i teknik och entreprenörskap

Publicerat av: Redaktionen

Vad är nästa steg inom Internet of Things-teknologin och hur kan ISN-sensorer användas på nya sätt?

Det var utmaningen 55 studenter ställdes inför under veckan när de deltog i JIBS Entrepreneurship Challenge.

I år stod CombiQ, ett konsultföretag som utvecklar Intenet of things-teknologi, bakom utmaningen. De står inför utvecklandet av en egen produkt och såg deltagandet i JIBS Entrepreneurship Challenge som en intressant möjlighet att själva utvecklas.

-Det var spännande att vara med, och flera av lagen kom med intressanta lösningar vi själva inte tänkt på, berättar Daniel Ström, vd på CombiQ.

Studenter utmanades i teknik och entreprenörskap

Det vinnande laget tillsammans med Jerker Moodysson, vd vid JIBS, i mitten.

Årets utmaning handlade om att upptäcka nya möjligheter till företagande inom ISN (en trådlös sensor som kan användas för att bland annat bevaka produktion och diagnostisera material). CombiQ presenterade sitt företag och utmaningen för de 15 utvalda lagen under måndagen 3 april.

Efter det fick lagen 24 timmar på sig att tänka ut en idé och förbereda en presentation för att sälja in den. Utifrån idéerna valde en jury ut fem av lagen som fick fortsätta i tävlingen, och presentera sina idéer inför publik.

Onsdagen 5 april var det dags för final. Spänningen hängde i luften när de fem utvalda lagen presenterades. Juryn, som bestod av representanter från CombiQ, Science Park, Jönköping International Business School(JIBS) och JIBS Student Association, utsåg till slut ett vinnande lag.

Det vinnande laget bestod av två studenter från Tekniska Högskolan och två studenter från Jönköping International Business School: Patricio Garabay, Brandon Fong, Kafui Quashie och Amaresh Ashok. Juryn berömde bland annat dem för sin inspirerande presentation och kreativa problemlösning.

-Det var inspirerande, frustrerande, spännande och utmanande att delta i tävlingen. Det har varit lite sömn blandat med mycket adrenalin, säger vinnarna efter finalen.

Vinnarlagets förslag var ett nytt sätt att använda ISN-sensorer för fiskodlingsindustrin. Kortfattat innebar deras lösning att minimera riskerna för dålig fisk och brustna rör, något som gynnar både fiskodlaren och miljön.

-Vi tror vi vann eftersom vår lösning inte var något CombiQ förväntade sig, men att det ändå är ett möjligt steg för dom att ta inom en snar framtid, berättar vinnarna.

Juryn förklarade att det i år var extra svårt att välja vinnare, eftersom lagen presenterade så olika lösningar. Förslagen och idéerna rörde sig om allt från minskad stress för sjuksköterskor, till ett lättare sätt för bönder att veta hur deras djur mår. Vinnarna belönades sammanlagt med 70 000 kronor och en resa till ett ”start-up hot spot” i någon av Europas huvudstäder. Lagen som kom på andra- och tredjeplats fick 30 000 respektive 20 000 kronor. Prispengarna kommer från en fond bestående av aktier som donerats av Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson.

– Alla som deltar i tävlingen är vinnare. De har tagit risker och identifierat nya möjligheter. Insatsen de lagt ned har förhoppningsvis planterat ett frö i deras entreprenöriella sinnen som de bär med sig framöver, säger Jerker Moodysson, vd vid JIBS.

Fakta Internet of Things:
Internet of Things (sakernas internet) är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och andra saker, förses med små inbyggda sensorer och datorer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>