Hur programmerar man en robot på ett smart sätt?
Det är en av flera labbövningar som 55 nya distansstudenter inom robotik och automation testar när de träffas för första gången på Högskolan Väst.
Alla har valt att läsa sin magister- eller masterutbildning på distans – något som är nytt för i höst.
– Det passar mig perfekt eftersom jag bor i Tyskland just nu och vill bygga på med kunskaper på avancerad nivå, säger Astrid Bodin.
Studenterna har en intensiv vecka med labbövningar och föreläsningar när de möts på första fysiska träffen. Alla har valt att plugga på distans från sina olika hemorter runt om i Europa. De flesta har ett jobb vid sidan av studierna. Men Astrid Bodin har nyligen avslutat sin anställning på Perstorp Oxo i Stenungsund och bor nu utanför Frankfurt tillsammans med sin sambo som är handbollsproffs i tyska ligan.
– Min tyska behöver bli bättre innan jag söker jobb i Tyskland. Under tiden passar jag på att bygga på min ingenjörsutbildning med en master. Jag letade först efter en utbildning inom mekanik men hittade istället det här tvååriga programmet inom robotik och automation. Det är minst lika intressant, berättar Astrid som utbildat sig till maskiningenjör i USA.
Stort plus med fysiska träffar
Att studera på distans är nytt för henne och hon tycker att det har varit en utmaning i starten.
– Det gäller att vara strukturerad och ha bra studieplanering. Ett stort plus är att få träffa lärarna och de andra studenterna på högskolan två gånger under första läsåret. Förutom att vi lär känna varandra bättre är det kul att omsätta det vi lärt oss i praktiken och få koll på helhetstänket i utbildningen.
Veckans schema består av flera labbövningar med robotar på Produktionstekniskt centrum. ABB har lånat ut robotar som studenterna använder för att lära sig programmering.
Fokus på labbövningar
– Vi är glada över att ABB låter oss använda robotarna under veckan, förklarar Anders Appelgren, programansvarig för magister- och masterprogrammen i Robotik och Automation. På så vis kan vi låta studenterna göra laborationerna i två grupper. De många praktiska momenten gör utbildningen unik i sitt slag. Lite längre fram kommer studenterna även att göra labbövningar hemma i små datorer som kallas Raspberry pie.
Stort söktryck
– Vi har haft ett stort söktryck på de nya distansutbildningarna i Robotik och Automation, så intresset verkar vara stort. Alternativet att kunna plugga på distans gör det möjligt för många fler att fördjupa sina kunskaper på avancerad nivå. Det kan vara en smidig lösning för ingenjörer som jobbat ett tag inom industrin och vill studera vidare, men kanske bor en bit från Trollhättan.
När det gäller Astrids framtidsplaner så är hon öppen för flera spännande arbetsfält.
– Det skulle vara intressant att delta i forskning som är kopplad till den planerade Marsresan 2033. Jag kan också tänka mig att arbeta med hållbar teknik för utvecklingsländer. Det verkar som att den här utbildningen kan vara användbar i många olika världar.