Hem Efter plugget Teknisk skola blir spjutspets med ny avancerad molntjänst

Teknisk skola blir spjutspets med ny avancerad molntjänst

Publicerat av: Redaktionen

???????????????????????????????????Den nystartade skolan Mälardalens Tekniska Gymnasium är först i Sverige med att använda utbildningsplattformen Microsoft Office 365 for Education. Molnlösningen möjliggör en effektiv papperslös utbildningsprocess som kan göra skolan till Sveriges bästa teknikgymnasium.

Mälardalens Tekniska Gymnasium startade den 16 augusti 2012 i Södertälje av ägarna Scania och AstraZeneca i samarbete med det kommunala bolaget Telge. Bakgrunden är bristen på kompetenta tekniker inom produktion, underhåll och automation. Syftet med utbildningen är att kompetensförsörja Scania och AstraZeneca.

Först i Sverige

Skolan är den första i Sverige som har börjat använda utbildningsplattformen Microsoft Office 365 for Education.

– Den lägger grunden för en kvalitetssäkrad process i undervisningen och en bättre kunskapsutveckling för våra elever. Med den här lösningen kan vår vision – att bli Sveriges bästa teknikgymnasium – bli verklighet, säger vd och rektor Susann Jungåker.

– Jag har lång erfarenhet av arbete i skola och har inte förrän nu hittat en effektiv it-lösning som kan möta behovet av ett system för elevadministration som samtidigt är en lär-plattform.

Öppnar för samarbete

Med Microsoft Office 365 får elever, lärare och övrig personal tillgång till e-post, snabbmeddelanden, gruppvideo och chatt. I lösningen ingår Microsoft SharePoint Online som ger tillgång till en omfattande uppsättning funktioner för samarbete och informationshantering.

Skolan har fått hjälp med att implementera och utveckla lösningen av Microsoft-partnern MolnData i Sverige AB.

– Vi bygger en infrastruktur i molnet åt skolan. Det ger stora ekonomiska fördelar. Lösningen kräver betydligt mindre personal, resurser och pengar för att köpa hårdvara och mjukvara än ett traditionellt system, säger Magnus Jungåker, grundare av MolnData.

Ständig åtkomst till systemet

Molntjänsten innebär också att användarna kan få åtkomst till systemet när och var och hur som helst. Elever och lärare kan exempelvis arbeta hemifrån på kvällar och helger.

I SharePoint har ett intranät byggts. Här har alla ansvarsgrupper och lärarteam egna sidor.

– Lärarna dokumenterar, följer upp och förbättrar vad som görs i undervisningen för att kvalitetssäkra utbildningen – och för mig som chef är det också lätt att göra uppföljningar, säger Susann Jungåker.

I SharePoint finns även allt eleverna behöver veta om sina teoretiska och praktiska kurser. De kan till exempel hämta en film med en tio minuters presentation av vad de ska göra på nästa matematiklektion. Några exempel på praktiska kurser är datorstyrd produktion, robotteknik och svetsning.

– SharePoint är fantastiskt, fortsätter hon. Utmaningen är att välja det utseende och de funktioner som stöder processerna och verksamheten. Det finns oändligt många möjligheter, men det gäller att göra det enkelt för användarna.

Den papperslösa skolan

Traditionell kurslitteratur används fortfarande i undervisningen.

– Men böckerna är på väg bort. Det här kommer bli en papperslös skola. Inom loppet av ett par år har vi ett minimum av kurslitteratur och papper som kopieras. Vi är en liten skola, men detta kan ändå spara ett antal hundra tusen kronor per år.

Eleverna, lärarna och övrig personal är mycket positivt inställda till lösningens struktur och enkelhet.
– Vi har redan kommit långt, men vi bygger vidare med målet att bli en spjutspets bland Sveriges tekniska gymnasier, säger Susann Jungåker.

UPPGIFT

Etablera en effektiv it-lösning som kan möta behovet av ett system för elevadministration som samtidigt är en lär-plattform.

LÖSNING

Microsoft Office 365 for Education och Microsoft SharePoint Online.

RESULTAT

En kvalitetssäkrad undervisningsprocess, bättre kunskapsutveckling för eleverna, effektiv elevadministration, låga kostnader, och möjligheter att skapa en papperslös utbildningsprocess.

Källa: mslogo

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>