Ny forskning visar att barn som växer upp på institution riskerar att fara illa
Hem HÄLSA Ny forskning visar att barn som växer upp på institution riskerar att fara illa

Ny forskning visar att barn som växer upp på institution riskerar att fara illa

Publicerat av: Redaktionen

Forskning visar att barn som växer upp på institution riskerar att fara illa både psykiskt och fysiskt.

Trots detta ökar antalet barnhem i många länder, mycket på grund av stöd från svenska givare.

I två rapporter om barns erfarenheter av placering på institution i Thailand, Tanzania och Sverige, vill barnrättsorganisationen Erikshjälpen öka kunskap och förändra attityder till barnhem.

– Forskning visar tydligt att barns sociala, kognitiva och fysiska utveckling störs av att bo på institutioner där barn får för lite vuxenstöd, säger Daniel Gleisner, projektledare på Erikshjälpen.

Upp till 90 procent av de miljontals barn som i dag växer upp på barnhem runt om i världen har minst en förälder i livet och det främsta skälet till att de placeras är fattigdom.
FN har tagit fram riktlinjer som tydligt säger att barnhem alltid ska vara ett sista alternativ. Allt fler länder väljer därför att ställa om från barnhem till familjestärkande insatser. Att antalet institutioner ökar trots detta orsakas främst av att pengar till barnhem fortsätter strömma ut från Sverige och andra västländer.

Ny forskning visar att barn som växer upp på institution riskerar att fara illaEn färsk enkät, som Erikshjälpen tagit fram i samverkan med World Childhood Foundation, visar att en femtedel av svenskarna har skänkt pengar till barnhem utomlands. 76 procent tror att barnhem är hem för föräldralösa barn, när det i de flesta fall är andra faktorer som styr.

- Enkäten visar på ett stort kunskapsgap hos allmänheten om problematiken med barnhem. Vi hoppas kunna ändra på den saken, säger Daniel Gleisner.

I stället för att placera barn på institution vill Erikshjälpen öka stödet för att stärka familjer.

Arbetet sker inom ramen för organisationernas gemensamma drömprojekt ”Ur Askan” finansierat av Svenska Postkodlotteriet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>