Hem NYHETER Ny överenskommelse mellan regeringen och SKR om skolväsendets digitalisering

Ny överenskommelse mellan regeringen och SKR om skolväsendets digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tecknat en överenskommelse om digitaliseringens möjligheter för att främja kunskapsutveckling och likvärdighet i skolväsendet.

– Samhället blir allt mer digitaliserat, det har vi inte minst sett under rådande pandemi.

Ny överenskommelse mellan regeringen och SKR om skolväsendets digitalisering

Därför är det viktigt att skolan tar vara på digitaliseringens möjligheter och hanterar dess risker. Rätt använd kan digitalisering bli ett stöd och en avlastning i arbetet för skolans personal, säger utbildningsminister Anna Ekström.

– Det är både välkommet och nödvändigt med en ny överenskommelse. Nu går arbetet vidare för att stötta huvudmännen i arbetet med grundläggande och hållbar infrastruktur. Men mer arbete behövs av alla aktörer för att samtliga delar i den nationella handlingsplanen för digitalisering av skolväsendet ska förverkligas, säger SKR:s ordförande Anders Knape.

Det är viktigt att skolan inte utvecklar digitala lösningar i blindo, utan att det sker samordnat. Digitala lösningar ska ha ett genomtänkt syfte, vara användarvänliga och passa skolväsendets verksamhet och personal. En faktor för en framgångsrik digitalisering är en likvärdig tillgång till och användning av digitala verktyg.

Den nya överenskommelsen mellan regeringen och SKR innebär bland annat att SKR ska arbeta för att stödja huvudmän, skolor och andra utbildningsanordnare inom skolväsendet i deras arbete med att skaffa e-legitimationer och ändamålsenliga digitala ekosystem. SKR ska även bistå i att stärka huvudmännens kompetens kring att utveckla deras förmåga att säkerställa användarcentrerade tjänster, det vill säga tjänster som möter användarnas behov och som utformas i enlighet med dessa. Arbetet ska rikta sig till samtliga huvudmän, skolor och andra utbildningsanordnare inom skolväsendet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>