Hem POLITIK Allt fler barn och unga tar del av kultur- och fritidsutbudet i Uppsala

Allt fler barn och unga tar del av kultur- och fritidsutbudet i Uppsala

Publicerat av: Redaktionen

Kulturnämndens satsningar på barn- och ungdomars kultur- och fritidsverksamhet har gett resultat.

Statistik för 2016 visar att allt fler ungdomar deltar i det breddade utbudet av aktiviteter.

– Jag är stolt över att fler fått möjlighet att utöva och uppleva kultur i Uppsala kommun. Under 2016 ökade antalet elever i Uppsala kulturskola med 20 procent, och bibliotekens programverksamhet med lika mycket. Nu är utmaningen att fortsätta utveckla kulturlivet och fritidsverksamheten i en snabbt växande kommun, säger kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S).

Allt fler barn och unga tar del av kultur- och fritidsutbudet i UppsalaUppsala Musikskola fyllde 60 år och omvandlades under 2016 till Uppsala kulturskola. Utbudet breddades med dans och teater. Antalet elever ökade med 20 procent jämfört med 2015. Huvudanledningen till det var införandet av gruppundervisning i piano.

Inom Fritid Uppsalas tonårsverksamhet ökade antalet besök med 25 procent. Störst var ökningen på Grand och i Sävja. Många ensamkommande flyktingungdomar har besökt fritidsgårdar och fritidsklubbar under året. Efterfrågan på fritidsklubbar är stor.

Under de senaste två åren har antalet inskrivna barn ökat med 15 procent. Kulturnämnden räknar med att trenden kommer att fortsätta.

Bibliotek Uppsala redovisar att utlåningen av e-böcker ökat med drygt 20 procent. Därmed går Uppsala mot den nationella trenden som innebär minskat antal e-lån. Anledningen till den positiva utvecklingen är att Uppsala valt att ha ett generöst utbud utan begränsningar. Många andra kommuner valt att begränsa medborgarnas tillgång till e-medier.

Även Bibliotek Uppsalas övriga program blir allt populärare. Drygt 19 000 personer kom till programmen 2016, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med föregående år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>