Hem FORSKNING Så kan riskerna för WiFi-problem minskas

Så kan riskerna för WiFi-problem minskas

Publicerat av: Redaktionen

Hur ofta blir du hindrad att följa favoritserien eller fotbollsmatchen för att ditt WiFi fungerar dåligt?

Många av oss kan nog känna igen oss i detta, men en ny avhandling vid Mittuniversitetet kan bidra till att minska risken för detta i framtiden.

− Att ett WiFi fungerar dåligt, ofta i lägenheter, beror i regel på att signalerna krockar med grannens WiFi, vilket leder till sämre överföringshastighet och ibland totalstopp.

− I den här avhandlingen presenteras en intressant teknik som gör att man kan se hur grannens WiFi sänder och anpassa det man själv sänder så att signalerna inte krockar, säger Mikael Gidlund, professor vid Institutionen för informationssystem- och teknologi på Mittuniversitetet.

Det är doktoranden Simone Grimaldi som i sin avhandling ”Towards Radio-Environment Aware IoT Networks Wireless Coexistence Methods for Low-complexity Devices” tittat närmare på hur olika radiobaserade system, till exempel WiFi och Bluetooth och industriella trådlösa system (IoT) som sänder på samma radiofrekvens, ska kunna samverka på ett bra sätt utan att störa varandra.

Så kan riskerna för WiFi-problem minskas

Dessa system använder olicensierade frekvenser på 2,4 GHz, vilket innebär att vem som helst får sända i det frekvensbandet medan till exempel mobilkommunikation som 4G och 5G är licensierade frekvensband där operatörerna har betalat för att endast köra 4G/5G på den givna frekvensen.

− Trenden att fler IoT-enheter kopplas in på dessa frekvenser för att mäta och förbättra industriella processer ökar även risken för att signalerna ”krockar”, som gör att systemen laggar och i värsta fall får man stanna produktionen med ekonomisk förlust eller annan skada, säger Mikael Gidlund.

− Ibland kan det finnas flera hundra eller tusen olika IoT-enheter som skickar data samtidigt och det gör att det blir ”trångt” och svårt att få fram data i rätt tid. I avhandlingen presenterar jag en omfattande samling metoder för analys av radiomiljön, utformad för att fungera på IoT-radioplattformar, och jag har bland annat använt metoder inom till exempel maskininlärning för att lösa delar av problemen, säger Simone Grimaldi, forskare vid Institutionen för informationssystem- och teknologi.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>