Ny studie: Unga kan inte cybersäkerhet – försöker lära sig på nätet
Hem SÄKERHET Ny studie: Unga kan inte cybersäkerhet – försöker lära sig på nätet

Ny studie: Unga kan inte cybersäkerhet – försöker lära sig på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Trots att cybersäkerhet ständigt är på tapeten uppger unga människor att de inte fått någon utbildning inom området.

Dessutom är få nöjda med sin generella digitala kompetensnivå.

Det visar en ny studie från Dell Technologies. Lösningen för många blir istället att själva försöka lära sig om området via nätet och sociala medier.

 Generation Z är den största generationsgruppen någonsin och utgör cirka 30 procent av världens befolkning. Generationsgruppen inkluderar människor som är födda mellan 1997 och 2012 och står näst på tur att forma framtidens digitala arbetsliv. I en ny undersökningen framkommer att cybersäkerhet ligger högt på agendan. Faktum är att en majoritet av generationsgruppen, 56 procent, vill se bättre lagstiftning och större investeringar i cybersäkerhet framöver.

”Det här är en generation som i mångt och mycket växt upp på nätet och både sett dess möjligheter och utmaningar och därför är det nog naturligt att de värderar cybersäkerhet högt och ställer högre krav på samhället att lyckas inom området,” säger Adnan Mahmood, cybersäkerhetsexpert på Dell.

Teknik saknas i skolan

Den här generationen möter också ett alltmer digitalt samhälle och arbetsliv där digital kompetens blir allt viktigare. Undersökningen visar dock att endast 16 procent av de tillfrågade är nöjda med sin nuvarande digitala kompetensnivå, dessutom upplever fler än en tredjedel, 37 procent, att skolan inte gett dem de tekniska färdigheter som de behöver för deras planerade karriärer.

”Det är tydligt att skolan måste ta ett tydligt ansvar för elevernas digitala kompetens och hjälpa elever att både förstå och kunna använda digital teknik, men även exempelvis att kunna hitta, utvärdera, sammanställa och kommunicera information,” säger Adnan Mahmood, cybersäkerhetsexpert på Dell.

Kommer möta fler cyberhot

Digital kompetens handlar också mycket om att säkert kunna använda teknik och konsumera innehåll på ett säkert sätt. Undersökningen visar att generation Z inte fått den cybersäkerhetskunskap som de efterfrågat i skolan. Istället har många själva fått försöka lära sig via nätet och sociala medier.

Ny studie: Unga kan inte cybersäkerhet – försöker lära sig på nätet”Den här generationen kommer möta ett ständigt föränderligt och växande landskap av cyberhot och vi som samhälle måste erbjuda resurser som gör våra unga förberedda på detta och redan nu satsa mer på både lagstiftning och bättre utbildning inom området,” säger Adnan Mahmood, cybersäkerhetsexpert på Dell.

Undersökningen genomfördes under 2023 av Dell Technologies och bygger på svar från över 15 000 respondenter i generation Z.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>