Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Elastisys gör förskolebarnens data mer säker

Elastisys gör förskolebarnens data mer säker

Publicerat av: Redaktionen

Idag publicerade Uminova Innovation en artikel om vårt senaste samarbete med Tempus Information Systems AB.

Ett lyckat samarbete, som ska ge större datasäkerhet hos förskolorna. Artikeln går även att läsa i sin helhet här. 

OM TEMPUS

När barnen kommer till förskolan på morgonen kan föräldrarna eller pedagogerna pricka av deras närvaro direkt på en digital skärm, ofta placerad i närhet av förskolans entré.

Elastisys gör förskolebarnens data mer säker

Samarbetet mellan startupbolagen Elastisys och Tempus ger större datasäkerhet för förskolor. Från vänster, Robert Winter, Elastisys, och Joel Hörnqvist, Tempus.

När barnen sedan går hem checkas de ut på samma sätt. Så enkelt att till och med en fyraåring klarar av det.

Så ser det ut på de förskolor i Umeå kommun och andra kommuner i landet där Tempus digitala tjänst för barnens närvaro används. För förskolorna underlättar systemet planering av personalens schema och för föräldrarna innebär det att exempelvis frånvaro kan rapporteras även via mobilen.

LAGRAR DATA I SVERIGE

Men systemet bygger på att data hanteras säkert. Därför har Tempus inlett ett samarbete med techbolaget Elastisys.

– För oss är frågan om hur vi säkert kan lagra barnens data mycket viktig. Kraven på oss från kommunerna är mycket höga, det får inte gå fel, vi behöver något som är vattentätt. Vi har därför beslutat oss för att lagra all data i ett svenskt datacenter, säger Joel Hörnqvist, vd på Tempus.

Tidigare har Tempus anlitat en av de större amerikanska molnleverantörerna, men i och med den amerikanska lagen Cloud Act skulle den amerikanska leverantören i vissa fall kunna tvingas att lämna ut sitt data. Men genom att flytta hela datahanteringen till ett bolag med säte i Sverige slipper Tempus den risken.

Det var i detta läge som ett annat Umeåbolag, Elastisys, kom in i bilden.

– Vårt närvarosystem är byggt på modern, containerbaserad infrastruktur vilket gör att vi behöver drifta den på en plattform anpassad för detta. Vi är vana vid tillgång till ganska avancerade tjänster vilket inte varit jättelätt att hitta motsvarighet till i Europa, säger Joel Hörnqvist.

– Elastisys kommer nu att sköta hela hanteringen åt oss baserat på deras lösning Compliant Kubernetes vilket gör att vi får samma funktioner som hos den amerikanska molnleverantören fast på europeisk mark. De har hjälpt oss hitta en bra svensk molnleverantör och Elastisys tar även över driften av vårt containerbaserade närvarosystem, förklarar Joel Hörnqvist.

– Att kunna ha det samarbetet med ett Umeåbolag är jätteroligt, Västerbotten är ändå vårt hemmaområde, fortsätter han.

STENHÅRDA KRAV

Robert Winter, vd på Elastisys, menar att det har varit mycket lärorikt att samarbeta med Tempus, inte minst på grund av de hårda kraven från kommunerna.

– Tempus ligger redan i teknisk framkant när det kommer till datahantering för barn och föräldrar. De har kunder med stenhårda krav på datasäkerhetsfrågor, till och med i jämförelse med banker, säger Robert Winter.

Elastisys har utvecklat stor erfarenhet kring vad som tekniskt kallas en containerplattform byggd på Kubernetes, ett sätt att hantera den komplexitet som uppstår när mjukvara och data hanteras på flera servrar. Enkelt förklarat är det denna tekniklösning som nu kan ge en säkrare miljö för förskolebarnens data.

– Nu är vi i framkant kring detta och att det bygger på ett samarbete mellan två Umeåbolag är särskilt roligt, säger Joel Hörnqvist.

Att både bolagen dessutom har fått affärsstöd av Uminova Innovation är en särskild krydda som de båda gärna lyfter fram.

– Vi är väldigt tacksamma för allt stöd vi fått av Uminova Innovation, det har varit guld värt, säger Robert Winter, glad över samarbetet med Tempus.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>