Hem NYHETER Oväntat resultat när AI ger form åt utställning

Oväntat resultat när AI ger form åt utställning

Publicerat av: Redaktionen

Artificiell intelligens har nu fått bearbeta designen till Tekniska museets kommande utställning Hyperhuman.

Designern Monica Förster har samarbetat med BAS Interesting Times Gang för att utforska vad som händer i den kreativa processen när formelement bearbetas av AI-algoritmer, och resultatet är något överraskande – när datorn får arbeta fritt förvandlas strama former till organiska, naturinspirerade strukturer.

Oväntat resultat när AI ger form åt utställningDen artificiella intelligens som är med i teamet bakom Tekniska museets kommande utställning står BAS Interesting Times Gang för.

Algoritmerna har som uppgift att optimera former för att vara så hållfasta som möjligt samtidigt som mängden material minimeras.

Formkonceptet till utställningen skapas av Monica Förster Design Studio, ett av de största svenska namnen i designvärlden.

Givna grundelement som pelare, sittmöbler och installationer i tak har nu bearbetats med hjälp av AI, och resultatet liknar mer de organiska formerna av träd, skelett eller rotsystem, och ett av utställningsrummen blir med vidare bearbetning i designstudion till en skogsglänta – en intressant kontrast till det strama rutsystem som inleder utställningen.

Den nya utställningen är en del i Tekniska museets serie av utställningar, program och upplevelser kring relationen mellan människa och maskin. Där Robots ställer frågan om varför vi bygger maskiner som ser ut och beter sig som oss, handlar Hyper Human om hur tekniken blir en del av människokroppen och våra liv.

Vad händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering, förstärka och byta ut kroppsdelar, låta artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval och övervaka oss både på samhällsnivå och ända inpå varje individs hjärtslag, stoppa åldrande och kanske till och med döden?

Med en omslutande upplevelse som väcker nyfikenhet, ställer frågor och fascinerar vill Tekniska museet visa dilemman och utmaningar med tekniken men framförallt väcka hoppfullhet och engagemang i frågorna. Besökare kommer under sin tid i utställningen att engageras i flera olika etiska frågor där varje val får konsekvenser.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>