Sociala robotar verkar vara här för att stanna – men vilken roll vill vi att de ska spela i framtiden?
Med den nya utställningen Hej robot! vill Arbetets museum väcka frågor om teknikutvecklingen och sätta in robotarna i ett sammanhang.
Bland annat får besökarna samtala med den världsledande roboten Furhat som är utvecklad i Sverige.
I femtio år har vi använt robotar för smutsiga, farliga eller helt enkelt tråkiga uppgifter. Dagens teknik gör nu att de med hjälp av sensorer och artificiell intelligens kan arbeta nära människor. Robotarna blir sociala och kommunicerar med oss.
– Redan idag har många social teknik i sina telefoner. Nästa steg är robotar som på olika sätt agerar med oss och på sikt kan påverka samhället. Vi vill väcka frågan om hur och var tekniken kan användas, säger Andreas Nilsson, projektledare för utställningen.
På plats i utställningen möter besökaren en ovanlig samtalspartner – den sociala roboten Furhat.
Arbetets museum är bland de första i världen att använda den avancerade roboten i en utställning. Besökarna får utforska hur de ställer sig till sociala robotar hemma, på arbetsplatser och i samhället. Utställningen innehåller även en historisk del kring robotar och tidigare tekniska revolutioner.
– Det spännande med sociala robotar är att de kan användas inom ganska oväntade områden. Det finns robotar som kan vara terapeuter, sänka personers stressnivåer eller minska ensamheten. Områden ganska nära människan och vårt känsloliv, vilket utmanar vår syn på den här tekniken, säger Sofia Thunberg, doktorand i social robotik vid Linköpings universitet.
Hej robot! har tagits fram tillsammans med henne och andra forskare som studerar hur robotar och annan teknik påverkar samhället. Ungdomar är en utpekad målgrupp för utställningen, men tanken är att besökare i alla åldrar ska bli inspirerade att börja fundera på var de skulle vilja ha sociala robotar i framtiden.