Hem NYHETER Raoul Wallenberg pristagare riskerar utvisning

Raoul Wallenberg pristagare riskerar utvisning

Publicerat av: Redaktionen

Två av de ungdomar som Raoul Wallenberg Academy i år har tilldelat utmärkelsen Ungt Kurage är Abdolah ”Abbe” Hoseini och Samaiullah ”Sami” Amiri. 

Priset delas varje år ut till några unga personer i åldern 13 – 20 år som har gjort skillnad i sin vardag.

Med mod, empati, handlingskraft och kreativitet har de agerat och tagit ställning för ett medmänskligare samhälle.

Raoul Wallenberg pristagare riskerar utvisning

Abbe och Sami har rest runt i Sverige och hållit föredrag om hur det är att vara ung och homosexuell i Afghanistan.

Utmärkelsen Ungt Kurage vill uppmärksamma unga som med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang vilket Abbe och Sami verkligen har gjort.

De är bägge två välkända profiler för många här i Sverige då de har rest runt och föreläst på skolor och Pridefestivaler om hur det är att vara ung och homosexuell i Afghanistan.

Vi har sett dem som öppningstalare på Pride West och i TV4 Nyhetsmorgon, de har träffat partiledare och riksdagsledamöter, berättat i radio och varit med i tidningar.

Abbe och Sami riskerade mycket då de valde att öppet prata om vilka tabun som finns kring homosexualitet i Afghanistan och bland afghaner. Att vara gay är förenat med livsfara och du riskerar inte bara att straffas av myndigheterna och i arbetslivet utan även av grannar, vänner och din egen familj.
Abbe kom ut och berättade om sin sexuella läggning redan under sitt första år i Sverige och Sami har stöttat honom som kompis då han såg hur utfryst och baktalad Abbe blev. De kom bägge två till Sverige hösten 2015 som minderåriga på flykt utan sin familj.

Vi vet att Raoul Wallenberg genom sitt agerande räddade tusentals judars liv i det av nazisterna ockuperade Ungern då han utfärdade skyddspass under Andra Världskriget. Idag finns minnesmärken över hans person och gärning runt om i världen. Konstnärerna Kraitz starkt symboliska diplomatportfölj finns på bänken utanför UD i Stockholm och de gjorde också gjorde Raoul Wallenberg-monumentet Hope utanför FN-kontoret i New York.

Migrationsverket ser inga hinder för att utvisa Abbe till Afghanistan.
De resonerar fram och tillbaka om huruvida han är trovärdig i sin sexuella läggning och kommer fram till att även om han nu är HBTQ-person så är det ändå ingen i Afghanistan som vet om det och därför riskerar han inte heller att bli utsatt för livshotande fara om han utvisas.

– Hur är det möjligt att Migrationsverket fortsätter att utvisa HBTQ-personer till livsfara? säger Kinna Skoglund, en av grundarna till nätverket #vistårinteut.

– På samma sätt som de tänker att den som har konverterat till kristendom eller har blivit ateist kan leva i hemlighet skapar myndigheten orimliga resonemang hur du som gay kan leva i ett samhälle där du faktiskt blir dödad om det skulle komma ut, berättar Kinna som är starkt kritisk till att Sveriges utvisningar av mycket utsatta och sårbara personer fortsätter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>