Hem NYHETER ​Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) bygger ut det särskilda stödet

​Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) bygger ut det särskilda stödet

Publicerat av: Redaktionen

Alla barn ska få det stöd de behöver för att klara skolgången – nu genomför Stockholm en stor utbyggnad av särskilt stöd.

En ny modell införs, där särskilda undervisningsgrupper ska finnas på varje skola och en eller flera resursgrupper inrättas i varje stadsdel.

​Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) bygger ut det särskilda stödet

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L)

Staden inför också ett strukturbidrag för att säkra de fristående resursskolornas långsiktiga finansiering.

Behovet av särskilt stöd växer och därför fattar utbildningsnämnden nu beslut om en ny modell för särskilda undervisningsgrupper i Stockholms stad. Den nya modellen säkerställer att elever i kommunala skolor får det stöd de behöver – på skolan, i stadsdelen och med högspecialiserade centrala grupper.

– Många elever i behov av särskilt stöd har haft det väldigt tufft i skolan och föräldrar kämpar hårt för att få det att fungera, somliga kan inte ens arbeta. Dessa elever är en grupp som måste prioriteras, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

– För att fånga upp de elever som har behov av stöd ska alla skolor nu ha särskilda undervisningsgrupper, men det finns barn som har mer omfattande behov och behöver ett större stöd än så. Därför öppnar vi också resursgrupper ute i varje stadsdel, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Resursgrupperna får fler kompetenser än en särskild undervisningsgrupp. De ska finnas i varje stadsdel så att eleven kan behålla kontakten med sin hemskola och rektorsansvaret ligger fortsatt på hemskolan. Införandet av den nya modellen för elever i behov av särskilt stöd ska ske stegvis med målet att den ska vara fullt införd inför hösten 2023. De centrala högspecialiserade CSI-grupperna kvarstår som en viktig del av stadens struktur för särskilt stöd.

Fristående resursskolor tar enbart emot elever med behov av särskilt stöd vilket ökar skolans kostnader, till exempel på grund av många små undervisningsgrupper. Utbildningsnämnden tar därför beslut om att införa ett strukturbidrag för att ge de fristående resursskolorna ekonomiska förutsättningar att bedriva en långsiktig verksamhet.

– Resursskolorna är ett viktigt komplement till stadens organisation, dessutom är skolorna mycket uppskattade. Strukturbidraget ska täcka resursskolornas kostnader för extra personal, elevhälsa och anpassningar, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>