Hem Teknik Test av Toshiba PORTÉGÉ Z20T-B-10W

Test av Toshiba PORTÉGÉ Z20T-B-10W

Publicerat av: Redaktionen

[slideshow_deploy id=’386′]

Test av Toshiba PORTÉGÉ Z20T-B-10W. Första intrycket

Liten och lätt. Med lätt menar jag lätt för en laptop. Denna dator känns som en laptop trots att man kan ta isär skärm och tangentbord. Tangentbordet är rejält, har en bra styrplatta samt en sån där liten blå styrplopp i mitten av tangentbordet. Det finns belysning i tangentbordet om man vill.  Skärmen, som egentligen är datorn, är tunn och förhållandevis tung för en skärm. Sitter man med den i knät vill den gärna tippa. Sitter man nu med den i knät blir den inte varm. Inte på knät i alla fall utan på baksidan av skärmen där processorn sitter. Det bästa med skärmen hittills är att den har matt yta. Mycket trevligt. Nu har det inte varit så mycket sol än, men det skall provas hur skärmen sköter sig utomhus i solsken.

Med följer en extra penna som är från Wacom. Pennan är induktiv vilket innebär att man inte behöver batterier. Det finns inget fäste för pennan, så man får ha den i fickan eller väskan tills man skall använda den. Eller så använder man pennan som är gömd i skärmen som inte alls är lika trevlig. Som vanligt kommer datorn laddad med en massa extraprogram så kallat bloatware, där får man själv använda omdömet huruvida man vill ha kvar dem eller ej.

Handhavande

Man ska ju egentligen inte klaga, men ett par saker har jag att säga.
Powerknappen. Den sitter på skärmens sida och är otydligt utformad. Sitter dessutom precis bredvid volymknappen, så jag har redan stängt av datorn några gånger av misstag. Skärmen har uttag för SIM-kort och microSD samt mini HDMI och ett microUSB. Inget vanligt USB-uttag, dock. Detta skulle vara praktiskt om man bara använder skärmen som tablet. Skärmen sitter fast på tangentbordet med en låsning som inte känns riktigt tight. Den liksom glappar fram och tillbaka. Märks ju inte om man sitter vid ett skrivbord, men om man sitter på en buss eller i soffan märks det. Det som är utmärkt med Toshiban är att den har IPS-skärm och att den är matt. Det är otroligt trevligt att använda fingrarna på skärmen och pennan med för den delen. Det känns naturligare med en matt yta. Tangentbordet har två USB-portar en stor HDMI och hör och häpna, en VGA utgång. Det har jag inte sett på mina senaste datorer. När man jobbar som lärare är detta en fördel eftersom skolor ofta inte har de nyaste projektorerna. Med Toshiban slipper man en dongel. Man kan dessutom vända på skärmen så man kan ha som en jättetjock tablet med sig. Fördelen med det är givetvis inte vikt utan att man har med sig batteri, USB-portar och VGA och HDMI dit man går. Fäller man upp den kan man hålla små presentationer på sin egen utrustning utan projektor.

Prestanda

Batteritiden är underbar, en Windowsdator som man kan använda hela dagen, två till tre dagar om man bara använder den som tablet. Med Tangentbordet anslutet har Toshiban tillgång till mer batterikapacitet och går då på högsta växeln. Toshiban kommer med mjukvara som låter användaren ställa in energianvändningen. En sak som känns lite klent är att SSD hårddisken endast är på 128GB, där känner man att man kanske skulle behöva mer. Det blir ingen full synkning av Dropbox på Toshiban kan jag säga redan nu. Jag stoppade i mitt USB på 128GB och då började den pipa. Kanske lite av prestationsångest? Då datorn inte har så mycket lagringsutrymme på själva datorn behöver man ha USB-minnen eller ännu hellre MikroSD i bra storlek. Eller varför inte använda OneDrive, Google Drive, Dropbox, eller motsvarande? Om man är som jag, kanske man vill spela något spel, då och då. Enklare spel, javisst, men det blir nog inte en trevlig upplevelse att köra de nyaste spelen. Men å andra sidan är detta en dator för jobb, inte spel. Jobb kan den sköta med bravur.

Tillbehör

Toshiban kommer med en extra penna som har tre extra spetsar om man sliter ut dem i framtiden. Pennan har en knapp och är tryckkänslig både vid spetsen och vid ”suddet”. Man kan använda pennan att rita och skriva med och om man vill som navigationsverktyg. Spänningsadaptern som följer med är liten och smidig. Man kan ansluta den till tangentbordet när skärmen sitter i, eller i bara skärmen om man använder den som tablet. Jag noterade att det otympligaste som man har i väskan är apparatkabeln som sitter i spänningsadaptern.

Användningsområden

Förutom som vanlig dator så passar den utmärkt för små presentationer i konferensrum eller som vi kallar dem i skolans värld, grupprum. Man kan underhålla 1-8 personer från kortsidan på ett bord. Som lärare är det inga problem att ansluta till projektor då man har både VGA och HDMI. Wacompennan är fantastiskt bra för att ta handskrivna anteckningar eller rita figurer, vilket kan vara praktiskt både som lärare och elev. Det är befriande att bara ta med sig skärmen till ett möte och skriva anteckningar, lätt och praktiskt. Jag själv är van vid att anteckna på surfplatta men många av mina kollegor använder fortfarande papper. För dem skulle detta vara ett utmärkt alternativ.

Slutord

Toshiban är en rar liten maskin. Professionell. Jag har använt hybriddatorer förut och är lite skeptisk till just det sättet att konstruera hårdvara, men Toshiban känns inte som en hybrid utan som en laptop man kan ta bort skärmen på. (Ni har säkert sett i texten att jag inte kan bestämma mig för om jag tycker att det är en skärm eller tablet)
Ett av de bästa besluten Toshiba har gjort på denna dator är den matta skärmen. Man vill ha reflexfritt när man står under lysrör och använder den som tablet och även vid tillfällen då man skall visa skärmen för en grupp. Ska jag jämföra den med en Surface Pro? Kanske inte eftersom det inte är en Surface, men ändå. Surface känns lite surfplatta med tangentbord medans Toshiban känns som en professionell dator. Jämför man med en Apple Macbook Air så kan man använda Toshiban som tablet, det kan inte MacBook.
Vad man väljer är ju ett val man själv får göra, men Toshiba Z20-B-10W är ett alternativ att allvarligt överväga.

Examensbetyg: glob-ikonglob-ikonglob-ikonglob-ikonglob-ikon-grey

Faktaruta Toshiba Portégé Z20-B-10W
 • Intel® Core™ M-5Y71 Vpro™-processor 
 • 31,75 cm (12,5 tum) , Toshiba High Brightness-pekskärm med IPS och full HD, med vidvinkelvisning, digitaliserings- och pennfunktion, 16: 9-format, LED-bakgrundsbelysning, härdat IOX-glas, fingeravtrycks- och reflexavvisande beläggning 
 • SSD-hårddisk 128 GB
 • Grafitsvart 
 • 8 192, installerat MB, LP-DDR3L RAM (1 600 MHz) 
 • Intel® HD Graphics 5300 
 • maximal livslängd : upp till 9 timmar, enbart tablet-dator (Mobile Mark™ 2012)
  upp till 17 timmar, tablet-dator och tangentbord (Mobile Mark™ 2012) 
 • vikt : Tablet-dator: 0.73
  Systemet totalt: 1.51 kg
 • B x D x H : Tablet-dator: 309 x 199,9 x 8,8
  Systemet totalt: 309 x 215,2 x 18,5 – 21 mm

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>