En vecka med fokus på forskning på Jönköping University
Hem FORSKNING En vecka med fokus på forskning på Jönköping University

En vecka med fokus på forskning på Jönköping University

Publicerat av: Redaktionen

25-29 september är det en vecka med fokus på forskning och forskningskommunikation på Jönköping University.

Under veckan kommer forskare från de fyra fackhögskolorna, tillsammans med externa gäster, hålla lunchföreläsningar/samtal i JMW-salen på högskolebiblioteket.

Alla som är intresserade är välkomna att lyssna på föreläsningarna. Evenemangen är gratis, öppna för alla och ingen föranmälan krävs.

Program

”Artificiell intelligens – för och emot mänskligheten” – 25 september

Artificiell intelligens (AI) är en av vår tids mest omdanande företeelser. I dagsläget varierar förväntningarna från rena domedagsscenarier där ”maskinerna tar över världen” till förhoppningar om snabba och banbrytande upptäckter inom t. ex. sjukvård och medicin.

Medverkande: Ulf Johansson och Annika Engström, Tekniska Högskolan i Jönköping, och Ann Aldén, Svenska kyrkan.

”Dottereffekten gör företag mer jämställda” – 26 september

En vecka med fokus på forskning på Jönköping University

Foto: Daniel Ekman

Svenska företag som leds av en manlig vd som har döttrar blir mer jämställda – men först när papporna inser hur tufft flickor och kvinnor har det.

Medverkande: Lucia Naldi och Timur Uman, Jönköping International Business School, Sigge Antonsson, Ludvig & Co, samt Annika Cederfeldt Jiby, Handelskammaren Jönköpings län.

”Den ensamma galningen?” – 27 september

Många terrordåd begås av ensamma gärningsmän – utan någon tydlig koppling till kända nätverk.

Medverkande: Marco Nilsson, Högskolan för lärande och kommunikation, och Anna-Lena Lodenius, journalist.

”Stressa mindre, yoga mer” – 28 september

Om du stressar mindre och ägnar dig åt yoga eller annan lågintensiv träning så minskar du risken för kognitiva och fysiska problem när du blir äldre.

Medverkande: Ingemar Kåreholt och Peter Blomstrand, Hälsohögskolan.

”Forskningskommunikation för forskarens egen skull” – 29 september

I år fyller bloggportalen Vertikals tio år. Vertikals står för forskningskommunikation på ett nytt sätt – med forskarnas egna ord i fokus.

Medverkande: Charlotta Mellander, JIBS, Emil Danielsson, f.d projektledare Vertikals, och Lovisa Hamrin, ordförande The Hamrin Foundation.

Alla programpunker är på svenska.

Alla föreläsningarna hålls i JMW-salen på högskolebiblioteket klockan 12-13. (Föreläsningen startar 12.15)

Mer information om veckan finns här.

Forskning i fokus arrangeras av Jönköping University och ingår i konceptet ForskarFredag. ForskarFredag genomförs årligen i slutet av september på flera olika platser runt om i Sverige, och i resten av Europa under namnet European Researchers’ Night. Syftet är att sprida forskning till allmänheten och inspirera unga till vidare studier.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>