Jämställdhet inom spelbranschen är en viktig fråga.

Det visar sig inte minst i antalet ansökningar till DONNA DAY – två dagar där kvinnliga spelstudenter och spelutvecklare från hela Sverige strålar samman för att delta i workshoppar, lyssna till paneler och nätverka.

Evenemanget, som i år hålls för femte gången, arrangeras i Skövde 13-14 oktober, i samband med Sweden Game Conference.

Nätverket DONNA, grundat vid Högskolan i Skövde 2011, arbetar för att göra spelutbildning och spelbranschen mer jämställd. Arbetet ska resultera i en jämställd spelkultur och spelbransch där kvinnor och män kan delta och bidra på lika villkor.

Antagningsstatistiken för spelutbildningarna i Skövde visar tydligt att DONNA har haft en inverkan. När nätverket startade för tio år sedan var 10 procent av spelstudenterna kvinnor. 2020 var det närmare 30 procent.

– DONNA är inne på sitt tionde år och vi har arbetat brett med jämställdhetsfrågan. Huvudfokus har handlat om att öka andelen kvinnor på våra utbildningar, skapa en inkluderande studiemiljö och genusmedveten utbildning, samt att verka för en jämställd och inkluderande spelbransch. Genom DONNA har vi inom spelutbildningarna haft en plattform för att verka för jämställdhet inom flera olika områden, men där alla medarbetare mer eller mindre har varit involverade, säger Jenny Brusk, grundare av DONNA och innovationsrådgivare samt affärscoach på Science Park Skövde.

Överväldigande intresse

Årets DONNA DAY är mer populärt än någonsin, och har mer än dubblerat antalet sökande från förra året. Med över 120 ansökningar, kommer 80 spelstudenter och 20 mentorer att få vara med under två dagar där DONNA DAY fokuserar på jämställdhet inom branschen och de utmaningar som väntar spelstudenter när de träder in på arbetsmarknaden.

– Vi är överväldigade över hur stort intresse DONNA DAY genererar. Men vi har ett generöst och attraktivt erbjudande, vi har flera intressanta spelbolag som stöttar oss, vi har ett gott rykte genom tidigare deltagare och mentorer och dessutom har restriktionerna äntligen lättat, säger Jenny Brusk

Rekordstort intresse för DONNA DAY

Jenny Brusk, lektor i datavetenskap på Högskolan i Skövde.

Jenny menar också att jämställdhet inom spelbranschen är ett högaktuellt ämne, och där DONNA DAY är ett viktigt bollplank för att utbyta erfarenheter och lärdomar, inte minst bland studenter som snart ska in på arbetsmarknaden.

– DONNA DAY förbereder våra studenter för arbetslivet genom att vi tar upp relevanta frågor kring hur man söker ett jobb, vilka karriärmöjligheter som erbjuds och hur det är att arbeta i spelbranschen. De får dessutom möjlighet att börja bygga ett personligt nätverk av både verksamma spelutvecklare och studenter som snart kommer ut i arbetslivet.

Starka partner

I år har även nya samarbetspartner tillkommit till DONNA. Bland dem finns MindArk, DICE och CCP Games. Sedan tidigare är Coffee Stain Studios och Star Stable Entertainment partner.

– Vi är så stolta över att samarbeta med DONNA DAY för femte året i rad. På Star Stable Entertainment strävar vi efter att sätta kvinnor i fokus med all vår underhållning, från artister på vårt skivbolag, till våra anställda där vi för nuvarande har 54 procent som identifierar sig som kvinnor. Vi delar våra kärnvärden med DONNA DAY och vi är stolta över att stötta ett progressivt och effektfullt evenemang som syftar till att öppna dörrarna för fler begåvade kvinnor i spelindustrin, säger Ina Berntsson, Talent Acquisition Specialist på Star Stable Entertainment.

Jenny Brusk menar att DONNA DAY inte hade blivit av utan partner och mentorer.

– Några har varit med från allra första början och det är väldigt roligt att DONNA har vuxit med ytterligare starka partner, som gör det möjligt att bland annat erbjuda gratis deltagande för alla studenter. Programmet för DONNA DAY utformar vi tillsammans med våra mentorer som gör ett fantastiskt jobb med att rusta studenterna inför arbetslivet, säger Jenny Brusk.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>