Hem SkolNivåEftergymnasial Utbildning Ny möjlighet för studenter att få dubbel examen

Ny möjlighet för studenter att få dubbel examen

Publicerat av: Redaktionen

Från och med nästa höst kan de studenter som läser Mäklarekonomprogrammet på Högskolan Väst ta både en examen på högskolan och en spansk examen.

Det är möjligt genom ett nytt avtal med Universitat Rovira I Virgili där ett antal studenter ges möjlighet att åka dit under en del av sin utbildning.

Ny möjlighet för studenter att få dubbel examen

Gunnar Peterson och Dr. Antonio Terceño, nöjda efter signeringen som möjliggör dubbel examen.

-Tar man chansen kan man få en kandidatexamen i nationalekonomi inriktning finans i Sverige och en i Spanien.

Till detta får man dessutom en termins praktik i Spanien, något som kommer utöver det år man läser på universitetet.

Och det är något som inte ingår här hos oss på den svenska utbildningen, säger Ingela Strive, projektledare strategisk utveckling av internationalisering på Institutionen för ekonomi och IT på Högskolan Väst.

Det spanska lärosätet Universitat Rovira I Virgili, som ligger i Reus ett par km från Tarragona, strax söder om Barcelona, hjälper till att ordna praktikplats på något företag eller organisation med internationell miljö.

-Att kombinera studierna med praktik ger studenterna extra bra förutsättningar efter examen på en kommande arbetsmarknad. Utifrån tidigare erfarenheter med dubbelexamen vet vi att arbetsgivare värderar detta högt, säger Ingela Strive

Det är efter tre år som denna möjlighet ges, efter studentens tredje år på programmet. Man söker i konkurrens med sina kurskamrater och det finns fem platser. Studierna finansieras genom medel från Erasmusprogrammet. Samtidigt som fem av högskolans studenter åker iväg kommer fem spanska studenter hit och går ett år här.

-Det blir på så sätt internationalisering på många plan och de som inte åker iväg ges då ändå möjlighet att nosa lite på spansk kultur och bygga ett värdefullt kontaktnät, säger Ingela Strive.

Bra inför kommande arbetsliv

Mäklarekonomprogrammet finns på Institutionen för ekonomi och IT på Högskolan Väst, en institution som arbetar aktivt med internationella utbyten på olika sätt. De har ett 70-tal partneruniversitet runt om i världen och några så kallade ”prioriterade partners”, där bland annat Universitat Rovira I Virgili ingår.

-Att ge våra studenter de bästa förutsättningarna för ett framtida arbetsliv samtidigt som de får förståelse för internationella aspekter är något vi ständigt arbetar med på våra utbildningar. Denna dubbelexamen är ett exempel på detta och kommer att gynna studenter på Mäklarekonomutbildningen oavsett om de får chansen att läsa i Spanien eller på hemmaplan, säger Gunnar Peterson, prefekt på Institutionen för ekonomi och IT på Högskolan Väst.

Spanska universitetet på besök

I slutet på november var ett antal representanter från Rovira på högskolan för att slutföra diskussionerna om det nya avtalet samt att signera det. Med på plats fanns Dr. Antonio Terceño, dean Faculty Business and Economics, Dr. M. Teresa Sorrosal, vice dean, Dr. Mercedes Teruel Carrizosa, associate professor samt Dr. Xiaoni Li, associate professor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>