Hem NYHETER Rekordstort intresse för Teknikåttan

Rekordstort intresse för Teknikåttan

Publicerat av: Redaktionen

För första gången är BTH med i Teknikåttan – en nationell tävling för att stimulera elevers intresse för teknik.

Samtliga åttondeklasser i länet deltar i tävlingen, vilket är rekord. Tävlingen pågår fram till maj månad då riksfinalen avgörs i Lund.

Rekordstort intresse för Teknikåttan

Foto från riksfinalen i Stockholm 2018.

BTH har gått med i den nationella samarbetsorganisationen Teknikåttan vilken främst vänder sig till elever och lärare på grundskolans högstadium. Syftet är att få eleverna i klass åtta att bli så intresserade av teknikämnena att de sedan väljer ett gymnasieprogram som kvalificerar dem till att välja en teknisk utbildning på högskolan.

– Normalt brukar drygt 25 procent av eleverna i klass åtta delta i tävlingen, men när BTH gick med i nätverket var skolorna i Blekinge och Emmaboda verkligen på hugget.

Alla skolorna i Blekinge län och Emmaboda kommun gick med vilket är väldigt roligt, säger BTH:s Mikael Åsman som är regional projektledare för Teknikåttan.

Hela 1 889 stycken åttondeklassare från 80 klasser i Blekinge län och Emmaboda kommun gnider denna vecka sina geniknölar för att svara på 15 svåra teknikfrågor för att kvalificera sin egen klass till distriktsfinalen som genomförs på BTH den 11 april. Då tävlar de åtta bästa klasserna om ära och prispengar till klasskassan. Den vinnande klassen går sedan vidare till riksfinalen i Lund i maj.

– Det har varit ett fantastiskt gensvar hos skolorna i regionen, ett intresse vi inte vågat drömma om. Lärarna är mycket engagerade och de peppar sina elever. För de elever som kommer till distriktsfinalen på BTH i april för att tävla, väntar inte enbart svårare frågor. De ska även ha med sig en egenbyggd robot som de ska tävla med. Det kommer att bli en spännande heldagsfinal med liv och aktiviteter, berättar Mikael.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>