Hem NYHETER Så dyr är höstens terminsstart för föräldrar

Så dyr är höstens terminsstart för föräldrar

Publicerat av: Redaktionen

Skolstarten riskerar att bli en dyr historia för många barnfamiljer.

I snitt planerar föräldrar till barn i skolåldern att spendera 1500 kronor på kläder, skor och utrustning per barn inför höstens terminstart.

Kläder, skor, saker, kanske en cykel och ett skrivbord. Inköpslistan inför årets skolstart riskerar att bli lång – och kostsam. I genomsnitt planerar föräldrarna till barn i åldern 6-17 år köpa saker för i snitt 1500 kronor per barn inför terminsstarten. Det visar en undersökning som Blocket genomfört i samarbete med Kantar Sifo.

– Ju fler och ju äldre barn, desto dyrare riskerar det att bli. Men det behöver inte göra så stora hål i plånboken. Om man tänker begagnat först istället för nytt kan man komma undan mycket billigare, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

I de jämförelser som Blocket gör mellan annonser med begagnade varor kontra butiksvaror kostar det begagnade alternativet i regel endast en tredjedel av nypriset.

Så dyr är höstens terminsstart för föräldrar

– På Blocket säljs många märkeskläder och kvalitativ utrustning för barn – sånt som håller för flera generationer och därmed både kan köpas och säljas vidare begagnat.

För de föräldrar som är vana begagnathandlare blir detta ett nollsummespel, säger Linnéa Aguero.

Samtidigt uppger varje barnfamilj med barn i åldern 2-17 år att de har i snitt 58 saker, kläder och skor per barn som inte längre används och att dessa uppskattas vara värda 4200 kronor.

– Många familjer engagerar sig för att minska sin miljö- och klimatbelastning. Ett enkelt sätt är att kontinuerligt rensa garderoben och sälja sånt som kan komma andra till bättre användning. Det skapar glädje för köparen samtidigt som man är med och bidrar till en mer hållbar framtid, avslutar Linnéa Aguero.

Mest sökt på Blocket just nu inom barnkläder & skor:
(senaste 30 dagarna)

 1. Skor
 2. Klädpaket
 3. Regnkläder
 4. Overall
 5. Gummistövlar
 6. Flytväst
 7. Stövlar
 8. Märkeskläder
 9. Kostym
 10. Jacka

Mest sökta varumärken på Blocket just nu inom barnkläder & skor:

 1. Polarn & Pyret
 2. Gant
 3. Ralph Lauren
 4. Mini Rodini
 5. Kavat
 6. Villervalla
 7. Adidas
 8. Isbjörn
 9. Gucci
 10. Crocs

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>