Säkra digitala utbildningsbevis för att stärka meriter och förenkla verifieringsprocessen
Hem SÄKERHET Säkra digitala utbildningsbevis för att kunna stärka meriter och förenkla verifieringsprocessen

Säkra digitala utbildningsbevis för att kunna stärka meriter och förenkla verifieringsprocessen

Publicerat av: Redaktionen

YrkesAkademin Yrkeshögskola erbjuder sedan 2021 digitala utbildnings- och examensbevis till samtliga som avslutat sina studier.

Bevisen, som genereras genom tjänsten TRUE, är säkra och verifierbara med enkel åtkomst och delning.

Juni månad innebär terminsavslut och examensfirande för många studerande. Från YrkesAkademin Yrkeshögskola går 9 av 10 ut i jobb efter avslutade studier. Digitala bevis gör det enkelt att styrka sina meriter och kunskaper.

Under senare tid har det blivit allt vanligare med förfalskade examensbevis både från universitet och yrkeshögskolor, vilket nyligen uppmärksammats i media och av Myndigheten för yrkeshögskolan. Det förekommer även slarv när till exempel arbetsgivare inte följer upp och kontrollerar att bevisen är äkta.

På YrkesAkademin Yrkeshögskola är vi stolta över att sedan hösten 2021 erbjuda digitala, verifierbara och tillgängliga examens- och utbildningsbevis genom tjänsten TRUE. Det innebär att våra bevis inte går att förfalska och att vi enkelt kan kolla upp om det har förfalskats.

De digitala utbildningsbevisen ger en rad fördelar, så som enkel åtkomst, delning, äkthet och bättre spårbarhet.

– Bevisen är säkrade på ett helt annat sätt idag jämfört med vårt tidigare arbetssätt. De finns alltid online och de studerande kan enklare sprida sina bevis vidare och därmed skaffa sig ett viktigt nätverk i arbetslivet, säger Josefin Born Nilsson, affärsområdeschef för YrkesAkademin Yrkeshögskola.

Säkra digitala utbildningsbevis för att stärka meriter och förenkla verifieringsprocessenFördelarna med tekniken är inte bara säkerhet, utan även att dokumentet inte kan tappas bort eller förstöras.

– Det är en trygghet för de som studerar hos oss, fortsätter Josefin Born Nilsson.

Sedan 2021, då YrkesAkademin Yrkeshögskola började erbjuda digitala bevis, har över 2 100 digitala examens- och utbildningsbevis utfärdats.

Så fungerar det

Varje bevis ställs ut av YrkesAkademin Yrkehögskola och säkras med blockkedja genom TRUE.

När dokumenten tagits emot finns de att tillgå i 3 olika format:

  • Digitalt, på en undersida på vår webbplats där mottagaren bestämmer själv hur publikt det ska vara.
  • Som PDF. Beviset kan laddas ned till en pdf och förvaras på en hårddisk.
  • På papper. Beviset kan skrivas ut på pappersark.

    När dokumenten är form av en PDF eller utskrivet på papper, så finns det en QR-kod på, vilken kan scannas med mobilkamera. När QR-koden scannats öppnas det digitala, blockchain-säkrade versionen av beviset i telefonen, och man kan jämföra det med papperet man scannade, för att försäkra sig om att papperet är ”äkta”, och inte manipulerat. På så sätt blir det enklare för arbetsgivaren att verifiera beviset.

Samtycke för personuppgifter

Behandlingen av personuppgifter är naturligtvis en viktig aspekt. Skolan har samtycke från varje student, dels i samband med starten av studierna, men även ett separat samtycke när bevisen publiceras.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>