Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Sex bra tips för att inreda klassrummet

Sex bra tips för att inreda klassrummet

Publicerat av: Redaktionen

Inredning av klassrummet är inte alltid det lättaste.

Ett klassrum är en mycket speciell miljö där det inte är ovanligt att flera aktiviteter utförs samtidigt.

Sex bra tips för att inreda klassrummetInredningen kan också ha en del påverkan för inlärningsprocessen, allt från ljud, ljus, flexibilitet och material kan spela en roll.

Ett bra klassrum ska kännas tryggt och vara inspirerande för alla som befinner sig där, elever och lärare. Ett bra klassrum är inte alltid det lättaste att inreda. Ett tips är att leta efter inspiration på nätet.

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när det är dags att inreda ett klassrum är att anpassa det till elevernas ålder och ämne.

Ett klassrum ska stimulera till både grupparbeten och enskilda arbeten. Leta därför efter flexibla möbler som gör det lätt att ändra på klassrummets layout. Det kommer också göra det lättare att städa rummet efter varje dag ifall möblerna är lätta att flytta på.

  1. Väggarna

Färgen på väggarna kan göra mycket. Det sägs att vissa färger hjälper eleverna att känna sig trygga och avslappnade medan andra färger kan få elever att känna sig ängsliga. Blå och gul anses vara bra färger för väggarna; blått anses vara lugnande och får rummet att kännas rymligt. Gult är en färg som anses vara mentalt stimulerande och ökar vakenhetsnivån. Om klassrummet ska användas av yngre elever är det rekommenderat att väggarna målas eftersom det gör de lättare att rengöra.

  1. Flexibla möbler

Flexibla möbler är en av de viktigaste faktorerna. Som nämnts ovan är det rekommenderat att välja möbler som lätt går att flytta och anpassa efter vad eleverna ska göra. Det kan vara svårt att veta vilka möbler som passar bäst. Genom att kontakta inredningsshoppen kan man få hjälp med detta. Inredningsshoppen.se har ett bra utbud med möbler till både heminredning och sådant som kan passa bra i klassrum. Vid val av möbler är det också viktigt att välja ett tåligt material eftersom de kommer att utsättas för en del slitage i skolans tuffa miljö.

  1. Förvaring

Det material som kommer att användas ofta bör finnas lättillgängligt. Det kan räcka med att placera ut ett par hyllor där eleverna lätt kan hämta det de behöver. Kort sagt bör ett klassrum vara utformat på ett enkelt sätt och vara organiserat. Alla ska snabbt och lätt kunna hitta det de behöver. Om det är ett klassrum för yngre elever brukar de flesta klassrum ha bänkar där alla kan förvara sitt eget material.

  1. Dekoration

Elever arbetar oftast bättre i ett attraktivt rum, färger ska helst vara varma och det bör finnas någon typ av dekoration. Växter kan vara ett bra alternativ, välj dock plastväxter ifall någon skulle vara allergisk. De är dessutom mycket lättare att ta hand om än levande växter. Häng även upp några tavlor eller posters på väggarna som gör att rummet känns lite mer inbjudande. Det är dock en fin linje mellan vad som gör rummet attraktivt och distraherande. Belysningen är också en viktig faktor som kan påverka klassrumsmiljön. Det är inte det allra viktigaste att använda sig av de snyggaste lamporna som finns. Det viktiga är att lamporna lyser upp ordentligt så att alla kan se vad de jobbar med.

  1. Skapa “rum” i klassrummet

Med hjälp av skärmväggar blir det lätt att skapa olika områden i klassrummet. Det gör det möjligt för elever att utföra olika uppgifter i samma rum utan att störa varandra. Det går också bra att skärma av olika delar med hjälp av bokhyllor och skåp. Möjligheten att skärma av delar gör det även lättare för elever som har koncentrationssvårigheter. Vissa måste nämligen sitta mer enskilt för att lättare kunna göra sina uppgifter. Ett förslag kan vara att använda rumsavdelare, det finns i olika typer av material och kan dessutom fungera ljudisolerande vilket kan vara en fördel i ett klassrum. På inredningsshoppen har man ett stort utbud av rumsavdelare att välja mellan vilket kan underlätta.

  1. Ergonomiska möbler

Både lärare och elever sitter ner långa stunder och därför är det viktigt med möbler som hjälper kroppen att undvika onödig belastning. Det är bra ifall möblerna går att anpassa efter varje individ, till exempel med höj- och sänkbara bänkar och bord.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>