Hem FORSKNING Makerspace i Turkiet vill lyfta digitaliseringens roll för barns rättigheter och utveckling

Makerspace i Turkiet vill lyfta digitaliseringens roll för barns rättigheter och utveckling

Publicerat av: Redaktionen

Projektet Children Make startade 2014 som ett samarbete mellan Interactive Institute Swedish ICT och Svenska Institutet. Då sattes ett pilotprojekt upp i Serbien. Nu fortsätter projektet och Children Make besöker denna gång Turkiet.

Ett tillfälligt, pop-up, makerspace sätts upp i Istanbul där barn med olika bakgrunder från Turkiet och Syrien samlas, tillsammans med lokala artister, utvecklare och lärare för att arbeta kring sociala frågor och problem. Deltagarna får en verktygslåda vilken innehåller allt från minidatorer och elektronik, till blyertspennor, papper och tejp. Med materialen får barnenMarcerspace skapa och bygga tillsammans, och uppmuntras till att uttrycka sina tankar och perspektiv i deras samhälle och dagliga liv.

– Genom Children Make, vill vi inspirera lokala partners och skapa platser där barn är inkluderade i det kulturella livet och samhällets utveckling. Vi vill att den här processen ska innehålla teknik, och låta barnen använda teknologin för att uttrycka sig, säger Carl Heath, projektledare för Children Make.

– Senaste gången jag deltog med Children Make i Belgrad blev jag överväldigad av barnen när de visade vad de skapat på så kort tid. Jag är helt säker på att jag kommer bli lika överraskad denna gång, avslutar Carl Heath.

Inför workshopen sker ett rundabordssamtal på Svenska forskningsinstitutet i Istanbul tillsammans med Svenska Institutet, Utrikesdepartementet och beslutsfattare från Turkiet där syftet är att stärka förståelse om hur man kan använda digitalisering som ett verktyg för att barns utveckling och arbeta vidare med barns rättigheter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>