Hem NYHETER Skellefteå instiftar Läsliganpriset

Skellefteå instiftar Läsliganpriset

Publicerat av: Redaktionen

Ett nytt pris instiftas i Skellefteå och kommer att delas ut till den person, förening eller organisation som främjar en god läs- och idrottsanda.

Nu är det fritt fram för alla att nominera en kandidat till Läsliganpriset, där pristagaren tilldelas 20 000 kronor och presentas på Bokmässan i Göteborg.

Skellefteå instiftar Läsliganpriset

Läsliganpriset presenterades under morgonen. Läsliganambassadören Hanna Marklund berättar om hur värdefull läsningen varit för henne.

– Det känns helt rätt att ge läsningen och goda föredömen ett eget pris, säger Skellefteåprofilen Hanna Marklund som sitter i juryn.

Hanna Marklund har engagerat sig i Läsligan som handlar om att uppmuntra ungdomar mellan 9 och 14 år att förstå vikten av och tjusningen med att läsa, utan att det behöver konkurrera med idrotten och skolan.

Som Läsligan-ambassadör slår Hanna gärna ett slag för att fler yngre ska välja läsning.

– Det är mycket som konkurrerar med läsningen hos dagens unga, men jag vet själv genom min aktiva idrottskarriär hur mycket det har betytt för min prestation att läsa och kunna slappna av och ladda om. Kan vi genom Läsliganpriset sätta ljus på frågan och skapa förståelse för att det stimulerar utvecklingen som person i tidig ålder genom att läsa böcker så är det positivt, säger Hanna.

Läsligan utvecklas nu genom instiftandet av Läsliganpriset.

Urvalet av kandidater sker främst via inkomna ansökningar och nomineringar, men kan även delas ut till mottagare som juryn anser värdig. Pristagaren ha jobbat främjande för läsning, läslust och brytande av normer inom idrottsvärlden.

– Det finns undersökningar på hur läsförståelsen rasat hos våra unga, främst pojkar som väljer bort texter som tar längre än fem minuter att läsa har halkat efter som grupp. Eftersom många unga gör som andra unga vill vi uppmuntra till att bryta de här tråkiga normerna och skapa läslust. Vi vet att det finns många positiva krafter ute i vårt rika föreningsliv som kan göra en insats och de vill vi lyfta fram, säger Mikke Ejrevi, bibliotekschef i Skellefteå kommun.

Läsligan är inne på sitt femte år och har ambitionen att lyfta läsning i och utanför Skellefteå. Projektet har även uppmärksammats på nationell nivå.

– Förhoppningen är att Läsliganpriset ska få fler ungdomsledare och vuxna förebilder att vilja engagera sig i barnens läslust. Vi jobbar varje dag för att Skellefteå ska vara en framsynt kommun där våra barn och unga ska ges möjligheter till fler valmöjligheter i vuxen ålder, säger Helena Renström, marknadschef i Skellefteå kommun.

Förutom kommunen stöttas initiativet även av Henson, som är idégivare till Läsliganpriset och utformare av konceptet, samt Akademibokhandeln i Skellefteå, Norran och SISU Idrottsutbildarna som samarbetspartners.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>