Hem SFI Malmöföretag går samman i ny satsning för integration av ungdomar

Malmöföretag går samman i ny satsning för integration av ungdomar

Publicerat av: Redaktionen

Alltför många unga från utsatta miljöer går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet.

Det vill några företag i Malmö, tillsammans med NU: Nolla utanförskapet, ändra på genom att erbjuda ungdomar läxhjälp i sina lokaler.

Medverkande företag är Gleerups, Moll Wendén, MAQS, Gulliksson och Lindahl. Projektet är ett innovativt arbete för att få ungdomar att komma in i samhället genom kontakter och nätverk för framtiden.

Malmöföretag går samman i ny satsning för integration av ungdomar

Visionen är att alla ungdomar ska bli sedda, hörda och få verktyg för att lättare komma in i samhället och arbetslivet. Det uppnås genom att ungdomarna får möjlighet att bygga ut sitt kontaktnät och får motivation till högre utbildning på läxhjälpen.

I de flesta fall saknar ungdomarna och deras föräldrar tillräckliga arbetslivskontakter. NU och företagen bygger och stärker ungdomarna tillsammans genom att helt enkelt öppna och hålla dörren öppen för dem att ta sig vidare. På så sätt får fler kontakter, utbildning och blir mer aktiva i samhällslivet.

Bjuder in skolungdomar att göra läxor

Ett exempel på aktivitet är att NU bjuder in skolungdomar att göra sina läxor på några av Sveriges bästa företag. Här får de även tips om hur man skriver sitt CV och lyfter fram sina kompetenser. Något som inte är självklart för den som vuxit upp i utanförskap med en stark känsla av att inte vara varken behövd eller önskad.

– Det vi gör är väldigt praktiskt inriktat och vi minskar gapet där det är som störst. Läxhjälpen på företag både motiverar ungdomarna till utbildning samtidigt som de får arbetsrelaterade kontakter. Vi hjälper helt enkelt ungdomar att hjälpa sig själva, säger Wanda Throne-Holst som är medgrundare av NU.

Nätverk för studier och framtida arbetsliv

Ungdomarna kommer från Malmöområdena Nydala, Lindängen, Hermodsdal, Holma och Kroksbäck samt från områden i Eslöv. Genom att vara med i läxhjälpen får ungdomarna hjälp med sina läxor samtidigt som de kommer ut till företagen. Ute på företagen får ungdomarna kontakt med anställda och en inblick i olika branscher. Det ger en bra grund för ungdomarnas fortsatta studier och framtida arbetsliv.

Företagen får genom läxhjälpen kontakt med potentiell arbetskraft, både under studietiden och efter studierna, samtidigt som det är ett givande sätt för företaget att ta socialt ansvar. Ett företag som är engagerat i samhällsutvecklingen ger också ökad sammanhållning hos de anställda. Det gör de anställda stolta över sin arbetsplats och arbetsgivare.

Varje företag har hand om 2-3 tillfällen per termin i sina lokaler under 2 timmar kvällstid mellan kl.17.00- 19.00. I läxhjälpen går 15 elever i åk 9 och gymnasiet, som bor i utsatta områden i Malmö och Eslöv.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>