Digital samtalsgrupp för unga som ger stöd eller hjälp
Hem TEKNIK Digital samtalsgrupp för unga som ger stöd eller hjälp

Digital samtalsgrupp för unga som ger stöd eller hjälp

Publicerat av: Redaktionen

I september startar Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) en ny samtalsgrupp för unga omsorgsgivare, det vill säga ungdomar som hjälper, stöttar eller tar hand om någon i sin närhet.

Vid träffarna har deltagarna möjlighet att lära känna andra ungdomar som befinner sig i liknande situationer.

Tillsammans med ledarna får ungdomarna även lära sig att hantera påfrestande tankar och känslor.

Samtalsgruppen utgår från ME-WE-modellen och benämns därför som ME-WE-grupp. I ME-WE-gruppen ges det stöd till ungdomar i åldrarna 15-17 år som tar hand om, hjälper eller stöttar någon i sin närhet som är allvarligt sjuk, har en funktionsnedsättning, mår psykiskt dåligt, har problem med alkohol eller droger, eller som av andra anledningar behöver stöd. Personen som man stöttar kan vara ett syskon, en förälder, släkting, vän eller någon annan.

Digital samtalsgrupp för unga som ger stöd eller hjälp

Illustrationer: Mattias Gordon

Under gruppträffarna får ungdomarna hjälp och stöttning att hantera sin situation. Här har ungdomarna möjlighet att lära känna andra med liknande erfarenheter. Tillsammans med gruppledarna kommer ungdomarna få göra aktiviteter och samtala om hur man kan hantera svåra situationer, påfrestande tankar och prata om vad som känns viktigt.

ME-WE-gruppen träffas vid sammanlagt åtta tillfällen och leds av två utbildade gruppledare. Varje träff pågår i ungefär två timmar och sker digitalt via Zoom.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>