Södertälje kommun erbjuder alla skolbibliotek en ny och användarvänlig lösning
Hem Nyheter Södertälje kommun erbjuder alla skolbibliotek en ny och användarvänlig lösning

Södertälje kommun erbjuder alla skolbibliotek en ny och användarvänlig lösning

Publicerat av: Redaktionen

Som den andra kommunen på bara ett par månader har Södertälje valt bibliotekslösningen Cicero för att öka tillgängligheten till skolbiblioteken i grundskolorna.

Södertälje kommun erbjuder alla skolbibliotek en ny och användarvänlig lösning

Under hösten 2020 valde Norrköpings kommun att köpa bibliotekslösningen Cicero till kommunens samtliga 50 skolbibliotek.

Nu väljer Södertälje kommun också att göra det, vilket gör det lätt för skolbibliotekarier, lärare och 12 000 elever att hitta och låna exemplar – såväl på biblioteket som i klassrummet.

Flera av Södertälje kommuns skolor använder Cicero sedan tidigare, och nu får resten av kommunens 19 grundskolor och fem gymnasieskolor möjlighet att införa lösningen.

Cicero är innovativt och användarvänligt, vilket ger en smidig övergång och digitalisering för bibliotek som tidigare inte har haft ett bibliotekssystem.

Digitaliseringen är bra för elever, lärare och bibliotekarier
Södertälje kommun har en tydlig och ambitiös digitaliseringsstrategi som fokuserar på tillgänglighet, utveckling, kompetens och effektivitet. Utifrån den strategin var Cicero från Systematic ett naturligt val:

– Digitaliseringen är en social förändring som påverkar hur vi lär oss och hur vi skapar, interagerar, arbetar och kommunicerar. Skolbiblioteken har en viktig roll i lärandemiljön, i att stödja lärande och gemensamt skapande – oavsett tid, plats och plattform, säger Södertälje kommuns digitaliseringsstrateg, Tony McCarrick.

En av många fördelar med Cicero är att lösningen kan användas på alla skolor, oavsett storlek.

– Cicero är uppbyggd i olika moduler och blir genom denna modell väldigt flexibel och anpassningsbar till skolornas olika behov. Vi är också måna om att skolorna är med i utvecklingen framåt av Ciceros moduler. Vår viktigaste uppgift är att göra biblioteket tillgängligt och att inspirera eleverna att gå på upptäcktsfärd i litteraturen, säger Pernilla Wikman, som är affärsutvecklingschef på Systematic Sverige.

Utvecklas i samarbete med experter inom bibliotek och utbildningsförvaltningen
Cicero används på i princip alla offentliga bibliotek i Danmark, där man 2015 beslutade att införa en gemensam lösning för alla folkbibliotek.

– Med Cicero får skolbiblioteken i Södertälje ett pedagogiskt verktyg för att smidigt kunna hantera all litteratur och läromedel i biblioteket. Cicero utvecklas i ett nära samarbete med experter inom bibliotek och utbildningsförvaltningen. Det är ett smidigt verktyg som frigör tid för det pedagogiska arbetet, säger hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>