Svenska skolor får snabbspår för EU-stöd
Hem Nyheter Svenska skolor får snabbspår för EU-stöd

Svenska skolor får snabbspår för EU-stöd

Publicerat av: Redaktionen

Totalt 138 svenska skolor och utbildningsorganisationer är nu ackrediterade för att få finansiering från Erasmus+ under 2021–2027.

Svenska skolor får snabbspår för EU-stöd

Nu kan de strategiskt och långsiktigt arbeta med utbyten i Europa för att utveckla kompetensen hos personal och elever.

– Vi hoppas att fler organisationer upptäcker fördelarna med internationella ut­byten när de ska utveckla sin verksamhet, personal och sina elever, säger Daniel Edquist, enhetschef på UHR och nationell direktör för Erasmus+ vid UHR. De som blir ackrediterade får en klart förenklad process för att söka om medel inom Erasmus+ och kan arbeta långsiktigt med medel från programmet under hela den sjuåriga programperioden.

Praktik och kompetensutveckling

Efter den första ansökningsomgången för ackreditering för Erasmus+ har totalt 77 grundskolor och gymnasieskolor, 55 yrkesutbildningar – främst gymnasieskolor men även yrkeshögskolor – och sex organisationer inom vuxnas lärande i Sverige blivit ackrediterade. De kan nu på ett enklare sätt finansiera sina internationella utbyten: Deras personal kan delta i kurser, konferenser eller göra studiebesök på skolor utomlands, deras elever kan genomföra skolutbyten i Europa och elever och studerande inom yrkesutbildning kan praktisera på företag i andra europeiska länder.

Skåne Nordost är en av de organisationer som nu har blivit ackrediterade.

– Nu ökar vi kompetensen och attraktiviteten i våra kommuner, säger Maria Lindblad, EU-koordinator och projektkommunikatör. Våra lärare och elever på YH-utbildningarna kommer genom vår Erasmus+ ackreditering erbjudas praktik och kompetensutveckling i andra EU-länder – när pandemin är över.

EU storsatsar på utbildningsområdet

Budgeten för programperioden 2021–2027 för Erasmus+ ökar med 78 procent till drygt 26 miljarder euro, från knappt 15 miljarder euro för 2014–2020. Målet är att 10 miljoner européer ska delta i nya Erasmus+ programmet, lika många som har deltagit sedan programmet startade 1987. Erasmus+ kommer att vara mer inkluderande och mer innovativt, med fokus på digitalisering och hållbarhet.

Nästa tillfälle för att söka ackreditering till Erasmus+ mobilitet kommer i höst.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>