Hem NYHETER Talsyntes med AI läser upp texten som en verklig människa på språklektionerna

Talsyntes med AI läser upp texten som en verklig människa på språklektionerna

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan elever som använder Natur & Kulturs digitala språkläromedel få texten uppläst på engelska och spanska med så kallad neural talsyntes.

AI gör att rösterna blir än mer lika en verklig människa, och de blir bättre i snabb takt.

Talsyntes med AI läser upp texten som en verklig människa på språklektionerna 3Att lyssna på en text samtidigt som du läser är bra för inlärningen. Med Natur & Kulturs heldigitala läromedel Digilär kan eleven få all text i ett innehåll uppläst med talsyntes. Det gäller både för längre texter, uppgifter, frågor och fördjupningar.

– Uppläsning av text är ett verkligt fokusområde där vi satsar mycket kraft och resurser. Det är också vår mest uppskattade och använda lässtödsfunktion, berättar Cecilia Lilja på Digilär.

Talsyntes och inläst tal är sedan tidigare standard i alla läromedel i Digilär. Talsyntes är en konstgjord röst som efterliknar mänskligt tal, och lämpar sig väl för digitala läromedel som hela tiden uppdateras med aktuellt innehåll. Dessutom markeras varje uppläst ord i texten, vilket är en viktig lässtödsfunktion, bland annat för elever med lässvårigheter och dyslexi som behöver hjälp med avkodningen.

Det finns även texter där röstskådespelare läst in texten, till exempel till språkläromedlens målspråkstexter samt till bildberättelser, men det finns även till andra utvalda läromedel i Digilär. Talsyntes ger också möjligheten att byta mellan flera olika röster – till och med dialekter.

Mänsklig röst med senaste tekniken

Den neurala talsyntesen med AI utvecklas av Amazon med den senaste tekniken där rösterna låter ännu mer mänskliga. Funktionaliteten förbättras ständigt och tränas på nya uttal. Dessutom blir språkmelodin hela tiden bättre, det vill säga uttal av meningar, fraser och andra kombinationer av flera ord samtidigt.

AI:n tränas genom all text den bearbetar, förbättras i snabb takt och används idag över hela världen.

– Det är en klar fördel för oss och våra kunder att vi använder ett globalt företag för vår talsyntesleverans, säger Cecilia Lilja.

Idag erbjuder Amazons neurala talsyntes endast engelska och spanska, och funktionaliteten finns i Digilärs spansk- och engelskläromedel.

– Det är svårt att svara på när man tar sig an det svenska språket. Men när det görs kommer det att gå fort, den här tekniken utvecklas just nu i en oerhörd takt.

————————————————————————————————————————-

För att testa heldigitala läromedel i Digilär och uppleva den nya talsyntesen i sin helhet, besök digilar.se/prova och starta din kostnadsfria testperiod.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>