Hem EFTER PLUGGET Mecenat Insights: Drygt 50 procent av studenterna har förlorat extrajobb

Mecenat Insights: Drygt 50 procent av studenterna har förlorat extrajobb

Publicerat av: Redaktionen

Mer än hälften av studenterna har tappat hela, eller delar av sina extrajobb.

Även sommarjobben har försvunnit i stor utsträckning. Det visar den undersökning som Mecenat Insights genomförde i veckan.

Extrajobb och timanställningar på kvällar och helger, ofta i tjänstesektorn, spelar en stor roll för många grupper i samhället, inte minst studentgruppen.

Mecenat Insights: Drygt 50 procent av studenterna har förlorat extrajobb 3

Tillsammans med sommarjobben är de en viktig inkomstkälla och i många fall avgörande för studenternas försörjning. En stor andel av dessa jobb har nu försvunnit på grund av den senaste tidens åtgärder mot smittspridningen av Covid 19.

Mecenat Insights frågade studenterna hur verkligheten ser ut för dem och 57 procent av respondenterna svarar att de blivit av med hela, eller delar av sitt extrajobb. En dryg tredjedel, 36 procent, svarar att de har kvar sitt extrajobb som tidigare och sju procent, i princip samtliga inom vård och omsorg, svarar att de har fått mer att göra.

Bland dem som ordnat sommarjobb redan innan restriktionerna är tongångarna lite mer positiva. 59 procent räknar med att arbeta som planerat medan 37 procent har hittills fått besked om att det inte blir något sommarjobb alls eller att det blir färre timmar. Fyra procent, återigen främst inom vård och omsorg, räknar med mer att göra.

-Vår satsning på Mecenat Jobb, där vi samlat jobberbjudanden som fokuserar på studentgruppen, kommer att underlätta för studenterna att hitta nya extrajobb och sommarjobb. Där finns jobberbjudanden från i stort sett alla branscher och de kan söka annat än rena serviceyrken, säger Jonas Levin, VD på Mecenat AB och fortsätter:

-Vi har också sett rekordsiffror för ansökningar till universitet och högskola i höst vilket ytterligare kommer öka konkurrensen om extrajobben. Det gör det ännu viktigare med fungerande kontaktytor mellan företagen och studenterna, säger Jonas Levin.

Undersökningen är webbaserad och hade 1 057 svarande. Den skickades ut till ett slumpmässigt urval studenter med Mecenatkort.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>