Teknikåttans tävlingar på Campus KTH
Hem EFTER PLUGGET Teknikåttans tävlingar på Campus KTH i maj

Teknikåttans tävlingar på Campus KTH i maj

Publicerat av: Redaktionen

Över 200 åttondeklassare kom till KTH för att göra upp om en plats i Teknikåttans riksfinal i maj.

Åtta duktiga lag kämpade hårt under dagen.

Stämningen tätnade snabbt och de tävlande hade god support av sina påhejande klasskompisar. Efter många kluriga uppgifter och en jämn kamp lyckades Katarina, Manda och Max från Observatorielundens kamma hem förstapriset – en finalplats i riksfinalen och 10 000 kr till klasskassan.

Förutom tävlingen fick eleverna också en rundvandring på campus. Lova, som läser till en master i bioteknik på KTH och jobbar som besöksledare i Vetenskapens Hus, var en av guiderna som visade eleverna runt.

– Eleverna har nog inte helt klart för sig vad de vill jobba med i framtiden och då kan det vara givande att höra om studieval och framtidsplaner från KTH-studenter, säger Lova.

Lova var själv med och tävlade med sin klass i Teknikåttan när hon gick i åttan på Dalarö skola och känner igen sig i elevernas entusiasm inför tävlingsmomenten.

Teknikåttans tävlingar på Campus KTH

Katarina, Manda och Max från Observatorielundens kammade hem förstapriset – en finalplats i riksfinalen och 10 000 kr till klasskassan.

– Jag minns att det väckte mitt intresse för KTH och naturvetenskap i stort, och det känns därför kul att vara med och påverka nya förmågor. Utöver mina studier på KTH handleder jag samtidigt elevgrupper i Vetenskapens Hus som extraknäck. Jag hoppas att Teknikåttan kan inspirera eleverna idag precis som tävlingen gjorde för mig, avslutar Lova.

Teknikåttans tävlingar vänder sig till skolor i hela landet och anordnas av elva svenska lärosäten.

Syftet är att visa att teknik, matematik och naturvetenskap finns i vår omgivning samtidigt som det är både roligt och viktigt för en hållbar framtid.

– Teknikåttan har alltid varit en populär tävling med mycket glädje och engagemang hos eleverna, och det känns otroligt roligt att kunna genomföra tävlingen på plats i KTH:s lokaler igen efter en lång period av anpassning till pandemin, säger Tanja Nymark, projektledare för Teknikåttan vid KTH.

Helena Edin, Vetenskapens Hus, har jobbat med tävlingen i många år och hon instämmer.

– Det är en fin chans för eleverna att både bli inspirerade och lära sig nya saker, tycker hon.

Den 19 maj blir det riksfinal i Växjö för Observatorielundens skola som representeras av Katarina, Manda och Max. Stort lycka till!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>