Studieteknik - så gör du för att plugga smartare
Hem TEKNIK Studieteknik – så gör du för att plugga smartare

Studieteknik – så gör du för att plugga smartare

Publicerat av: Redaktionen

Oavsett om du läser ett teknikprogram på gymnasiet eller IT och teknik på universitetet, så är sannolikheten stor att du letar efter ett sätt att underlätta pluggandet.

Skolan kan kännas tuff oavsett inriktning och nivå men lyckligtvis finns det strategier som kan göra ditt studerande både lättare och roligare.

Så innan nästa matteprov eller tekniktenta kan det vara värt att prova dessa studietekniker. Vem vet, kanske är det just dessa tips som gör att du når toppreultat?

Nyckeln ligger i att planera rätt

Att ha en välstrukturerad studieplan är grundläggande för att plugga smart. Det är viktigt att skapa en realistisk tidslinje och fördela uppgifterna över en längre period. Genom att planera i förväg undviker du att känna dig överväldigad när tentaperioden närmar sig!

Tänk bara på att även planera för det oväntade – saker kan dyka upp, du kan bli sjuk eller så kanske du fastnar längre på en uppgift än vad du tänkt. Lämna lite spelrum i planeringen och se till att börja i god tid.

En effektiv studieplan inkluderar också regelbundna pauser för att undvika utmattning. När du får tid för pauser kan du faktiskt öka koncentrationen när du väl pluggar! Genom att bryta ner stora uppgifter i mindre delar kan du också göra dem mer hanterbara och mindre skrämmande. På så sätt blir det lättare att sätta igång och undvika att prokrastinera arbetet.

Repetera, repetera, repetera!

Repetition är en av de mest kraftfulla studieteknikerna. Att repetera information regelbundet hjälper hjärnan att konsolidera minnen och skapa starka neurala kopplingar. Det finns massor av olika metoder för repetition, såsom att skriva om informationen med egna ord, förklara det för en kompis och använda flashcards.

Studieteknik - så gör du för att plugga smartareAtt skapa sammanfattningar och mindmaps är också ett utmärkt sätt att organisera och repetera information på ett visuellt sätt. Ett bra knep är att efter varje lektion ta några minuter för att sammanfatta innehållet. Vad har ni gått igenom? Var det något som var särskilt svårt? Skriv ner allt du vill lägga på minnet och använd det som repetition innan nästa lektion.Genom att återkomma till materialet regelbundet kommer du att öka chansen att komma ihåg det även på lång sikt!

Ta vara på lektionstiden

Att vara närvarande och aktiv under lektionstid är avgörande för att få ut det mesta av dina studier! Förbered dig redan innan lektionen genom att läsa igenom materialet – då har du redan en grundläggande förståelse för ämnet när läraren börjar. Ställ många frågor och delta i diskussionerna, nöta uppgifter kan du lättare göra på egen hand.

När du övar på uppgifter eller repeterar utanför skoltid så är det viktigt att skriva ner alla problem och frågor du stöter på. Då kan du ta med dem till nästa föreläsning eller lektion för att fråga din lärare. Ibland kan det dock vara svårt att hinna med allt på lektionstiden och då kan det ibland underlätta att ha studiecoach som kan hjälpa dig vid sidan om. Det finns flera olika företag som erbjuder studiehjälp och har coacher som specialiserar sig på bland annat mattehjälp och läxhjälp i teknik.

Vikten av din studiemiljö

Din studiemiljö påverkar i hög grad din koncentration och effektivitet. Skapa en lugn och organiserad plats där du kan fokusera utan distraktioner. Lägg bort mobilen och ställ in datorn på stör ej. Se även till att ha tillräckligt med ljus och undvik att studera i din säng för att skilja på arbete och vila.

För att maximera din effektivitet kan du använda dig av Pomodoro-metoden. Sätt en timer på till exempel 25 minuter och ägna din fulla uppmärksamhet åt en uppgift. När klockan ringer är det dags att släppa allt och ta en paus innan du startar timern igen. Det går inte att plugga flera timmar i sträck, du kommer att vara mer effektiv med lite vila då och då. En bra idé kan vara att få in ett miljöombyte i pausen. Försök att hitta tre eller fyra ställen där du känner dig produktiv och varva mellan dem.

Hjälps åt och plugga tillsammans

Studiegrupper kan vara ovärderliga när det gäller att förstå komplexa ämnen som matematik och teknik. Genom att förklara svåra koncept för andra stärker du din egen förståelse och kan upptäcka luckor i din kunskap! Diskussioner med studiekamrater ger också möjlighet att se ämnet från olika synvinklar.

En del kan dock uppleva att det blir svårare att fokusera tillsammans med en vän. Vill du fortfarande få ut de positiva konsekvenserna av att jobba tillsammans men undvika att bli distraherad kan du stämma träff med en studiecoach. Deras fokus ligger alltid på ditt lärande och har ofta många bra tips och råd. Du kan alltid jobba med en coach online men om du exempelvis vill ha mattehjälp i Göteborg eller Malmö, kan ni även mötas hemma hos dig eller på till exempel ett bibliotek.

Fler tips för att hitta en bättre studieteknik?

Alla har olika strategier för hur de pluggar bäst och det gäller att hitta de tekniker som fungerar för just dig. Det kan ta lite tid att hitta rätt men om du känner att du behöver fler tips så kan du läsa mer på exempelvis läxhjälp.nu!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>