Hem EVENT Tekniska museet storsatsar på tillgänglighet

Tekniska museet storsatsar på tillgänglighet

Publicerat av: Redaktionen

Tekniska museet fortsätter sin storsatsning på tillgänglighet.

Den 29 mars startar MegaMind Funkis – extra tillgängliga onsdagar där museets science center bemannas med fler pedagoger och begränsat besökarantal för att skapa en lugnare och tryggare miljö för personer med särskilda behov.

Endast 48 procent av alla personer med en funktionsnedsättning tar del av kulturutbud och underhållning. Det visar en undersökning från Myndigheten för delaktighet. Därför fortsätter Tekniska museet nu att storsatsa på tillgänglighet för alla.

Tekniska museet storsatsar på tillgänglighet

MegaMind Funkis är en ny möjlighet för skolgrupper med olika funktionsvariationer att besöka Tekniska museets science center. En onsdag varje månad håller vi extra öppet så att eleverna i lugn och ro ska kunna utforska och upptäcka hur bra idéer blir till.

Under en förmiddag begränsas antalet besökare i science centret, och flera pedagoger än vanligt finns på plats. Tekniska museet har dessutom rekryterat en extra pedagog med bakgrund inom specialpedagogik för att ansvara för den övergripande tillgängligheten på museet.

Tekniska museets science center MegaMind har fått stor uppmärksamhet för tillgängligheten både för den med fysiska men även kognitiva funktionsvariationer. Med ett ambitiöst samskapande där både barn och vuxna med varierande förutsättningar involverats i allt från idéskapande till pedagogik, arkitektur och formgivning. Den färdiga interaktiva utställningen har belönats med flera utmärkelser och nominerats till både St Julianpriset och Årets pedagogiska pris för tillgänglighetsarbetet.

MegaMind har både lyckats få fler att känna sig välkomna, men också påverkat hur andra kulturaktörer arbetar med tillgänglighet, skriver Ramböll, som nyligen gjort en analys på uppdrag av Post- och Telestyrelsen, som tillsammans med allmänna Arvsfonden stödjer tillgänglighetsarbetet i MegaMind.

Öppettider, MegaMind Funkis:

Det första tillfället för MegaMind Funkis är 29 mars klockan 9-11 och fortsätter sedan med en onsdag i varje månad. Under dessa tider måste alla besök till MegaMind förhandsbokas. Press är välkomna att delta i mån av plats efter föranmälan till pressansvarig.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>