Allt fler som påbörjar studier på yrkeshögskolenivå har en bakgrund från en annan utbildningsform av eftergymnasiala studier, visar ny statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan.
Teknikhögskolan har flera exempel på studerande som tidigare läst på universitet och/eller högskola som sedan valde att gå vidare i sin karriär genom en Yh-utbildning.
Låt oss presentera några av dem.
Malin Vernersson
Malin tog nyligen examen från yrkeshögskoleutbildningen Green Logistic Management. Tidigare läste hon socionomprogrammet under 3,5 år. Direkt efter examen på Teknikhögskolan började hon arbeta heltid som miljökoordinator på Logistikbolaget – företaget hon var på under sina två LIA-perioder. Det var även där hon arbetade deltid under den sista delen av studietiden.
Vad är den största skillnaden mellan att studera på universitet och yrkeshögskola?
– Enligt mig är den största skillnaden att utbildningen vid yrkeshögskolan är mer specifik och inriktad. När jag läste på universitetet så kändes det jag läste många gånger väldigt abstrakt och teoretiskt, som jag haft svårare att knyta an till yrkeslivet. Utbildningen vid yrkeshögskolan gick dessutom betydligt mycket fortare – 2 år med målsättning om jobb! Yrkeshögskolan har under hela utbildningen gett mig kunskap som jag, när jag kommit i kontakt med den, förstått hur och när jag ska ha nytta av den i yrkeslivet.
Martin Pegler
Martin har tidigare studerat datornätverk i två år på universitet och nu har han ett år kvar på Yh-utbildningen Automationsingenjör i Linköping. Mellan tiden på universitetet och Teknikhögskolan har Martin arbetat i transportbranschen. Han ville byta inriktning och få bättre avtal. På så sätt hittade han till yrkeshögskolan där han enbart behövde läsa i 2 år för att bli färdigutbildad och redo att gå rätt ut i jobb. Än så länge har han varit ute på en LIA-period, men under det sista året på utbildningen kommer det att bli två till perioder.
”Närmare arbetslivet”
– Jag upplever yrkeshögskolan som närmare arbetslivet och mer uppdaterad i kursinnehållet än universitetet.
Vad är den största fördelen med yrkeshögskolan?
– Praktiken och det faktum att utbildningen är så kort som 2 år. Man får snabbt kontakter och kommer ut i arbete. Det är jättebra att det finns utbildningar som är skräddarsydda efter arbetsmarknadens behov.
Caroline Gavelin
Caroline läste också Yh-utbildningen Green Logistic Management på distans, likt Malin. Nu har hon en yrkeshögskoleexamen och fortsätter sin framtida karriär som lokomloppsplanerare på Green Cargo AB – ett jobb hon blev erbjuden redan innan examen. I utbildningsbagaget har hon sedan innan en kandidatexamen genom det samhälls- och beteendevetenskapliga programmet med inriktning psykologi, men hon ville byta inriktning då utbildningen inte gav det jobb hon hade förväntat sig och hon ville då skola om sig till ett yrke där det finns stor efterfrågan.
Vad är den största myten om yrkeshögskolan?
– Den största myten skulle nog vara att när man var yngre så fick man höra att de som pluggade på yrkeshögskolan inte kom in någon annanstans och att det var dem som inte egentligen ville något med arbetslivet. Det var liksom den ”enkla” vägen. Detta stämmer inte alls, då alla jag har träffat som pluggar på yrkeshögskolan är extremt ambitiösa och vill satsa på det som arbetsmarknaden är i behov utav för att kunna nå nya bredder inom sitt yrkesliv.
Marcus Wergnert
Marcus har precis läst klart sitt första år på automationsingenjörs-utbildningen i Linköping. I ”erfarenhetsbagaget” har han sedan innan en kandidatexamen inom statistik och utöver detta läste han även några kurser i nationalekonomi och statsvetenskap på universitet – totalt under 4 års tid. Redan efter hans första halvår på Yh-utbildningen kom han i kontakt med två företag som visade intresse för en eventuell anställning efter studierna – något han aldrig hade trott efter så kort tid.
Vad är den största skillnaden mellan att studera på universitet och yrkeshögskola?
– Den största skillnaden är definitivt hur mycket mer man får tillämpa allt praktiskt på yrkeshögskolan. Min nuvarande utbildning har 3 LIA-perioder där man får chansen att visa upp vad man kan. Skillnaden på LIA och vanlig praktik är att man till stor del får arbeta självständigt på LIA:n och inte bara följa med en person runt, vilket gör att man får chansen att visa upp vad man går för. Även kurserna som ingår i programmet är mer på den praktiska sidan där man får sitta med labbutrustning och programmera små modeller av industriell utrustning.