Hem PEDAGOGSNACK Färsk studie: Engagemang för internet ger tryggare barn och föräldrar

Färsk studie: Engagemang för internet ger tryggare barn och föräldrar

Publicerat av: Redaktionen

Tele2s årliga undersökning visar att mer än hälften av alla barn har sett något otäckt på internet, och att många har blivit kontaktade av okända vuxna.

Barn med föräldrar som engagerar sig i deras internetanvändning pratar i högre utsträckning med någon om de upplever något otäckt.

Färsk studie: Engagemang för internet ger tryggare barn och föräldrar

För andra året i rad släpper Tele2 rapporten ”Barn och Internet” som presenterar internetvanor hos barn i åldern 9-14 år. I år kompletteras rapporten med svar från föräldrar till barn i samma ålder och det är tydligt att många oroar sig över vad deras barn möter på internet. Samtidigt visar studien att 6 av 10 barn som sett något otäckt har exponerats för det genom någon annan, medan endast 14 procent har kommit i kontakt med det på egen hand.

”Många föräldrar oroar sig för vad deras barn gör på internet och nästan en tredjedel känner att de inte är delaktiga. Det kan upplevas svårt att skydda barn från att se otäcka saker när de ofta sprids via kompisar på skolgården eller via sociala medier”, förklarar Viktor Wallström, kommunikationsdirektör på Tele2-koncernen.

Ett av fem barn har kontaktats av okända vuxna på nätet och närmare ett barn per skolklass har blivit tillfrågat om att träffas.

Unga tjejer är i större utsträckning aktiva på sociala medier och dessvärre oftare utsatta för kontaktförsök. Samtidigt är det färre tjejer än killar som har regler för internetanvändande hemma.

Studien visar att barn som har regler för internetanvändning i hemmet ofta pratar med någon vuxen när de ser något otäckt på internet. 4 av 10 barn har dock inga regler hemma gällande användning av internet, och många av dessa pratar heller inte med någon om de sett något otäckt.

”Att sätta regler är viktigt oavsett om du är förälder till en tjej eller kille. Internetanvändningen sker i mer skyddade forum för de yngsta, men ändras snabbt i högre åldrar. Därför är det bra att vara engagerad och prata med sitt barn om deras internetvardag så tidigt som möjligt. Det skapar trygghet för både dig och ditt barn”, råder Viktor Wallström.

Tele2 tar ansvar

Tele2 bidrar till ett tryggare internet genom att aktivt blockera sidor som innehåller sexuella övergrepp mot barn. Genom matchning mot listor från bland annat Interpol blockeras omkring en halv miljon sidor i månaden.

”Tele2 tror starkt på det uppkopplade livet, men vi ser också att det finns en baksida som man inte får blunda för. Våra barn måste skyddas mot de mörka krafter som finns på nätet och studien visar på vad vi vuxna kan göra. På Tele2 försöker vi hela tiden ta fram nya verktyg för att skydda barn som nyttjar våra tjänster, men studien visar också att det bästa man kan göra som förälder är att engagera sig i barnens liv på nätet”, avslutar Viktor Wallström.

Tele2s tips till föräldrar

  • Engagera dig i dina barns liv på internet
  • Kom överens med barnen om vad de får göra på internet
  • Ge killar och tjejer samma stöd

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>