Studenter! Så här hittar du rätt studiedator för dig
Hem TEKNIK Studenter! Så här hittar du rätt studiedator för dig

Studenter! Så här hittar du rätt studiedator för dig

Publicerat av: Redaktionen

När du ska börja studera så kan det finnas ett behov att införskaffa en dator för dina studier.

Men många studenter har svårt att veta hur man väljer rätt studiedator och generellt så finns det lite kunskap om datorer och deras komponenter.

Välj rätt laptop för studier

Det är viktigt att skaffa en studentdator som är tillräckligt kraftfull för den programvara som du ska använda i studierna och det är också bra att fundera på om datorn är lämplig för ditt studieområde. Vad ska du studera? En mycket högkvalitativ men enkel bärbar dator räcker för till exempel ekonomi studier eftersom att det huvudsakligen är lätta applikationer som används som t.ex. Microsoft Word, Excel och PowerPoint.

Men samma enklare basdator skulle inte fungera bra i t.ex. ingenjörsstudier som använder krävande rit-och renderingsprogram. Och studerar du design och kreativa ämnen så behöver du kanske använda krävande applikationer för bild- och video redigering eller 3D-design och då behöver du också en mer kraftfull dator.

Rekommendationer för hårdvara

Flera yrkeshögskolor och universitet har egna rekommendationer för studentdatorer. Många högre utbildningsinstitutioner har delat in studier i två olika kategorier där det antingen bara krävs en enklare bas dator eller en kraftfull dator. Bytdator.se har tänkt igen de hårdvarukrav och rekommendationer som utbildningsinstitutioner brukar ge och gjort en egen sammanfattning för att hjälpa dig att välja rätt.

Allmän rekommendation hårdvara:

Det här rekommenderar Bytdator.se om du behöver en studentdator där inga krävande program kommer att användas. Exempelvis för studier inom social- och hälsovård, ekonomi, konst och kultur, turism, jord och skogsbruk (exklusive ingenjörer), humaniora, pedagogiska studier, service och liknande.

 • RAM minne: Minst 8 GB
 • Processor: Minimum Intel i3 och rekommenderat Intel i5
 • Skärmstorlek: Runt 13-15 tum
 • Hårddisk: Minst 128 GB SSD
 • Nätverk: Stöd för trådlöst nätverk (wlan)
 • Batteri: Ett batteri som räcker i flera timmar
 • Operativsystem: Windows 10

Hårdvara rekommendation för studier som använder tyngre program:

Behöver du en studiedator för mer krävande program? Det brukar gälla studier inom till exempel media, datavetenskap och tekniska områden som arkitektur, ingenjörsstudier och kreativa ämnen som använder applikationer för CAD, 3D eller grafisk design.

 • RAM minne: 16 GB rekommenderas
 • Processor: Minimum Intel i5 och rekommenderat Intel i7
 • Skärmstorlek: Minst 15 tum och Full HD-upplösning eller bättre
 • Hårddisk: Minst 256 GB SSD
 • Nätverk: Stöd för trådlöst nätverk (wlan)
 • Batteri: Ett batteri som räcker i flera timmar
 • Operativsystem: Windows 10

Att köpa en dator som uppfyller rekommendationerna för studier kan verka dyrt, speciellt om du vill ha vill ha en dator i hög kvalitet som håller både under och efter dina studier. Men om du tänker på att billigare konsumentdatorer brukar bli segare eller gå sönder inom ett par års användning så är det ändå mycket mer prisvärt att köpa en högkvalitativ företagsdator som håller i flera år framåt. Köper du dessutom en begagnad företagsdator så får du den höga kvaliteten till ett billigare pris, vilket är bättre för både dig och miljön.

En begagnad företagsdator passar utmärkt som studentdator!

Företagsdatorer är byggda för att hålla på ett helt annat sätt än konsumentdatorer. Bärbara företagsdatorer är byggda för att hålla i många år framåt eftersom att företag kräver stabilitet och kvalitet. Datordelar till företagsdatorer finns nästan alltid att hitta vilket gör att datorn är oerhört lätt att reparera om något skulle gå fel. Hos konsumentdatorer finns det oftast inte extra datordelar att tillgå, så går datorn sönder så måste du köpa en ny dator.

När en företagsdator är ny så brukar den kosta flera tiotusentals kronor och de är mycket dyrare än konsumentmodeller. Därför är en begagnad företagsdator som endast är lite använd sedan tidigare ett mycket smart och prisvärt val. Du får mer för pengarna helt enkelt! På Bytdator.se kan du hitta ett stort utbud av både enklare bas bärbara och högpresterande kraftfulla bärbara datorer. Oavsett studieinriktning så har de en dator som uppfyller dina krav. Välj rätt dator från deras urval av studentdatorer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>